sonce Dobra karma

Tedenski horoskop: vsi ste na testu, da ugotovite,...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 31. marca

ScreenShot3462 Reporter.si

Premier Janša napisal besedilo za domoljubno rock...

Maha Vajiralongkorn Svet24.si

Kontroverzni kralj se je v Alpah »samoizoliral« ...

18991X1592 Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

eye-2488227_1920 Odkrito.si

Zaradi koronavirusa izgubil službo in naredil to ...

jana koteska 2 Njena.si

Skrivnostna Jana Koteska blestela v poročni ...

Kolumnisti

Požigalec lastnega bloka

Deli na:
Požigalec lastnega bloka

Državni zbor bo razpuščen, vlada pa bo opravljala najnujnejše posle. Stranke bodo začele predstavljati volilne programe in kandidate. Janez Janša, ki velja za favorita, bo v nekoliko slabšem položaju, saj mu kampanja iz sodne dvorane zagotovo ne bo koristila, zlasti če se bo proces vlekel kot jara kača. Seveda so še v bistveno slabšem položaju donedavne vladne stranke, zlasti SD, LDS in Zares, ki so se potopile v lastnih aferah, nazadnje pa še sprle med seboj. Če ne bi bilo Patrie, bi zlahka napovedali, da bo Janševa SDS dobila več glasov kot levi trojček skupaj. Tako pa lahko leva opcija upa, da SDS s svojimi zavezniki ne bo dobila »50 plus« oziroma absolutne večine v državnem zboru.
Levici v vsem tem času ni uspelo oblikovati nove stranke, ki bi na volitvah pomenila resno alternativo. Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije Mance Košir in Matjaža Hanžka bolj spominja na leteči cirkus Montyja Pythona. Ta teden naj bi se predstavila pobuda okoli tridesetih županov od Prekmurja do Obale, ki naj bi na volitvah nastopili s svojo nestrankarsko listo. Še vedno ni jasno, ali bosta predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in nekdanji sekretar Peter Jamnikar ustanovila novo LDS. Krog okoli bivšega predsednika države Milana Kučana se zaveda, da gre za igralce brez velike avtoritete. Zato naj bi vendarle stavili na Zorana Jankovića, ki ostaja njihova zadnja možnost. Ta je menda že imel nekaj pogovorov (med drugim tudi s prvakom Desusa Karlom Erjavcem), vendar naj bi se dokončno odločil takoj po razpisu predčasnih volitev.
Če bo nastopil, bo bržkone s svojo nestrankarsko listo, ki jo bo moral razširiti po vsej Sloveniji. Vprašanje je, kako bo ljubljanski župan uspešen na periferiji, kjer ni tako priljubljen; še zlasti če bo imel konkurenco v tamkajšnjih županih. Poleg tega bo najbolj škodoval prav strankam nekdanjega levega trojčka, ki jih je najbolj vneto podpiral. Zares je že tako odpisan, podobno grozi še LDS, SD bi se vrnila pod okrilje desetih odstotkov. Tudi Janković bo težko premagal Janšo v odstotkih na volitvah, a to ne bo moteče za predsednika Türka, če bo levica obdržala absolutno večino. Če bo mandatar, bo težko vodil koalicijo, saj je znan po avtoritarnosti. Če ne bo mandatar, pa se bo raje vrnil v Magistrat. V vsakem primeru bo za seboj zapustil pogorišče.
 

loading...
Loading...