Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pahor v govoru na proslavi ob »50 obletnici TO« prisotnim ponarejevalcem osamosvojitve nalil čistega vina

Deli na:
Pahor v govoru na proslavi ob »50 obletnici TO« prisotnim ponarejevalcem osamosvojitve nalil čistega vina

Nenad Glücks - Foto: Primož Lavre

Pred sredino proslavo ob »50 obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe« smo na spletni strani Reporterja objavili članek, v katerem sem ostro kritiziral odločitev predsednika republike Boruta Pahorja, da bo slavnostni govornik na tej obeležitvi.

Obeleževanje »50 obletnice TO« v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), ki je pod vodstvom generala Ladislava Lipiča in okriljem Milana Kučana, je namreč manipulativno ponarejanje nacionalne osamosvojitve. Za takšen zavržen cilj žal zlorabljajo številne veterane osamosvojitvene vojne, ki se te igre niti ne zavedajo.

Namen proslavljanja »50 obletnice TO« je namreč prikazati kontinuiteto med leta 1968 od jugoslovanskega partijskega vrha ustanovljeno TO Socialistične republike Slovenije in Slovensko vojsko demokratične neodvisne države Slovenije. Partijski vrh je leta 1968 TO ustanovil po vseh republikah nekdanje Jugoslavije, vendar seveda nobena republiška TO ni bila namenjena ne osamosvojitvi, ne demokraciji pri posameznem narodu.

Šlo je za ukrep povezan z invazijo Sovjetske zveze na Češkoslovaško istega leta, ko so se vodilni slovenski in širše jugoslovanski komunisti na čelu s Titom zbali, da se ne bi podobno zgodilo z Jugoslavijo. TO skupaj z vsemi »navadnimi« pripadniki po republikah je bila dejansko namenjena za žrtvovanje za vladavino komunistov, ker so partijci vedeli, da zgolj JLA ne bi mogla ustaviti sovjetske invazije. Sicer jo verjetno ne bi mogla niti TO.

Bistveno pri slovenski TO je, da so jo vse od začetka leta 1968 vodili najbolj okoreli partijci, večinoma nekdanji pripadniki VOS in Vojske državne varnosti (VDV). Gre za strukturi, ki sta izvedli najbolj grozne zločine med in po drugi svetovni vojni. Zadnje dejanje partijske TO je bila sramotna izdaja domovine, ko je načelnik TO general Ivan Hočevar ob vedenju Kučana maja 1990 ukazal predajo orožja TO enotam jugovojske.

Foto: Bobo - Borut Pahor v družbi Ladislava Lipiča

Dejansko je šlo za akt agresije na demokratično Slovenijo in njene osamosvojitvene težnje, ki jih je uresničeval Demos. Govorim seveda o strukturi poveljujočih na TO, večini njenih »navadnih« pripadnikov pa je bila intimna opcija samostojna in demokratična Slovenija. Skupaj s policijo (milico) so jo leta 1991 tudi ubranili. Osamosvojitvena TO (po Demosovi zmagi očiščena poveljniške partijsko- jugoslovanske ideologije) je bila popoln prelom s partijsko TO, čeprav je šlo pri obeh večinoma za iste »navadne« pripadnike.

Predsednik Pahor je z obžalovanjem je dejal, da veliko več slovenskih otrok ve, kdo je bil Steve Jobs, ustanovitelj Appla, kot pa, kdo je bil Jože Pučnik, nestor slovenske države.

No, vse to skušajo pri ZVVS, ki je žal postala izpostava Kučanove kamarile, ponarediti in prikrojiti. Prikazati kontinuiteto od leta 1968 do 2018, češ, že tedaj je šlo za zametek Slovenske vojske. Naslednji korak je logičen- želja prikazati, da je bila tudi Zveza komunistov Slovenije zametek demokratične slovenske države. Nič ni bolj daleč od resnice.

Prireditelji včerajšnje proslave so gotovo menili, da jim je z udeležbo predsednika republike Boruta Pahorja, ki bo celo slavnostni govornik, padla sekira v med. Češ, ukana je uspela, zdaj bo lažno kontinuiteto blagoslovil celo sam predsednik. Kučan je sedel v prvi vrsti. A skupaj z drugimi scenaristi je slišal govor, ki si ga nikakor ni želel. Nikakor ne. Pahorja že tako ali tako ne prebavlja, od včeraj pa ga najbrž sovraži.

Pahor jim je namreč nalil čistega vina. Sami so mu dali priložnost, da je nastopil z do zdaj po mojem mnenju enim najboljših govorov v njegovi predsedniški vlogi. Poudaril je, da Slovenska vojska ni neposredna naslednica TO ustanovljene pred 50 leti. »Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti.« Kot je opozoril, je morala biti TO, da bi lahko vojaško zavarovala osamosvojitev, v času Demosove vlade v letih 1990 in 1991 deležna prelomnih sprememb. Ustavno- pravnih, organizacijskih in kadrovskih. »Te spremembe so zagotovile, da je sčasoma TO začela postajati slovenska vojska. Bile so tako prelomne, da TO pred njimi in po njih ni bila ne enaka, ne ista.«

Posebej je izpostavil velik pomen Manevrske strukture narodne zaščite pod poveljstvom brigadirja Toneta Krkoviča. In z obžalovanjem je dejal, da veliko več slovenskih otrok ve, kdo je bil Steve Jobs, ustanovitelj Appla, kot pa, kdo je bil Jože Pučnik, nestor slovenske države. Nič od naštetega si prisotni ponarejevalci osamosvojitve niso želeli slišati. Pa so »po lastni krivdi« morali.

VIDEO: Govor predsednika republike na obeležitvi 50. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe