požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Opozicija je že zakurila raženj, toda »zajca«, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo vlade, še vedno niso ujeli

Deli na:
Opozicija je že zakurila raženj, toda »zajca«, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo vlade, še vedno niso ujeli

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Dokler zajec teka po gozdu, ne kuriš ražnja, je verjetno najbolj znan rek bivšega premierja Marjana Šarca. Opozicija je že zakurila raženj, toda »zajca«, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo vlade, še vedno niso ujeli.

Prejšnji teden so se v javnosti pojavila tri možna mandatarska imena. Prvo ime je predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki bi lahko v novo vladno koalicijo pripeljal še sedem poslanskih kolegov iz SMC. Po njegovem srečanju s premierjem Janezom Janšo je te politične načrte označil za »iz trte izvita ugibanja«.

Druga možna kandidatka je nova šefinja SD Tanja Fajon, ki bo skoraj zagotovo stranko prevzela na kongresu čez dva tedna. Po januarskem odstopu Marjana Šarca se zdi verjetnejša kandidatka opozicije za predsednico vlade, saj je SD druga največja opozicijska stranka. Še vedno pa ima dva poslanca manj kot LMŠ. Če bi SD v svoje vrste pridobila vsaj dva poslanca SMC, potem bi dobila mandat opozicije za sestavo nove vlade, hkrati pa bi opozicija dobila dva manjkajoča glasova za konstruktivno nezaupnico. Seveda ob pogoju, da bi novega mandatarja oziroma mandatarko podprlo tudi vseh pet poslancev Desusa.

Kot tretja možnost se je vnovič pojavil Marjan Šarec, ki je januarja vrgel puško v koruzo, zdaj pa naj bi jo bil pripravljen spet vzeti v roke. Toda, kot smo v uvodu omenili, je zajec še vedno v gozdu, zato je vsako kurjenje ražnja še preuranjeno.

Za kakršnekoli resne politične premike bo treba počakati na kongres Desusa, kjer bodo delegati razpravljali tudi o tem, ali naj stranka še vztraja v Janševi vladi.

Opozicija ima še vedno le 39 glasov: 14 poslancev LMŠ, 12 iz SD, osem iz Levice in pet iz SAB. Za konstruktivno nezaupnico poleg mandatarja potrebuje vsaj 46 poslanskih glasov. Torej še najmanj sedem poslancev iz vrst Desusa in SMC. Poslance obeh strank naj bi pridobili z obljubo, da bo novi mandatar vodil vlado vse do konca mandata spomladi leta 2022.

Toda za kakršnekoli resne politične premike bo treba počakati na kongres Desusa, kjer bodo delegati volili novo vodstvo stranke, hkrati bodo razpravljali tudi o tem, ali naj stranka še vztraja v Janševi vladi. To pa je odvisno od tega, kdo bo predsednik stranke in ali se bo medtem pojavila kakšna alternativna obstoječi vladi. Ker minister Tomaž Gantar ne bo kandidiral za predsednika stranke, bodo za predsednika najbrž izvolili nekoga, ki ni v vladi in mu zato tudi ne bo težko odpeljati stranko iz vlade. A tudi če se to zgodi, bosta opoziciji še vedno zmanjkala najmanj dva glasova iz SMC.

Kot nam je v prejšnji številki Reporterja zaupal glavni tajnik SD Dejan Levanič, bo opozicija vsaj poskušala zamenjati vlado. Karkoli se bo zgodilo, se bo moralo do konca leta, saj v prihodnjem letu Slovenijo čaka predsedovanje EU. Zato je še vedno bolj verjetno, da bo vlado vse do konca mandata vodil kar Janez Janša.

Foto: Bobo - Opozicija je že zakurila raženj, toda »zajca«, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo vlade, še vedno niso ujeli.