Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Opozicija je že zakurila raženj, toda »zajca«, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo vlade, še vedno niso ujeli

Deli na:
Opozicija je že zakurila raženj, toda »zajca«, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo vlade, še vedno niso ujeli

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Dokler zajec teka po gozdu, ne kuriš ražnja, je verjetno najbolj znan rek bivšega premierja Marjana Šarca. Opozicija je že zakurila raženj, toda »zajca«, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo vlade, še vedno niso ujeli.

Prejšnji teden so se v javnosti pojavila tri možna mandatarska imena. Prvo ime je predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki bi lahko v novo vladno koalicijo pripeljal še sedem poslanskih kolegov iz SMC. Po njegovem srečanju s premierjem Janezom Janšo je te politične načrte označil za »iz trte izvita ugibanja«.

Druga možna kandidatka je nova šefinja SD Tanja Fajon, ki bo skoraj zagotovo stranko prevzela na kongresu čez dva tedna. Po januarskem odstopu Marjana Šarca se zdi verjetnejša kandidatka opozicije za predsednico vlade, saj je SD druga največja opozicijska stranka. Še vedno pa ima dva poslanca manj kot LMŠ. Če bi SD v svoje vrste pridobila vsaj dva poslanca SMC, potem bi dobila mandat opozicije za sestavo nove vlade, hkrati pa bi opozicija dobila dva manjkajoča glasova za konstruktivno nezaupnico. Seveda ob pogoju, da bi novega mandatarja oziroma mandatarko podprlo tudi vseh pet poslancev Desusa.

Kot tretja možnost se je vnovič pojavil Marjan Šarec, ki je januarja vrgel puško v koruzo, zdaj pa naj bi jo bil pripravljen spet vzeti v roke. Toda, kot smo v uvodu omenili, je zajec še vedno v gozdu, zato je vsako kurjenje ražnja še preuranjeno.

Za kakršnekoli resne politične premike bo treba počakati na kongres Desusa, kjer bodo delegati razpravljali tudi o tem, ali naj stranka še vztraja v Janševi vladi.

Opozicija ima še vedno le 39 glasov: 14 poslancev LMŠ, 12 iz SD, osem iz Levice in pet iz SAB. Za konstruktivno nezaupnico poleg mandatarja potrebuje vsaj 46 poslanskih glasov. Torej še najmanj sedem poslancev iz vrst Desusa in SMC. Poslance obeh strank naj bi pridobili z obljubo, da bo novi mandatar vodil vlado vse do konca mandata spomladi leta 2022.

Toda za kakršnekoli resne politične premike bo treba počakati na kongres Desusa, kjer bodo delegati volili novo vodstvo stranke, hkrati bodo razpravljali tudi o tem, ali naj stranka še vztraja v Janševi vladi. To pa je odvisno od tega, kdo bo predsednik stranke in ali se bo medtem pojavila kakšna alternativna obstoječi vladi. Ker minister Tomaž Gantar ne bo kandidiral za predsednika stranke, bodo za predsednika najbrž izvolili nekoga, ki ni v vladi in mu zato tudi ne bo težko odpeljati stranko iz vlade. A tudi če se to zgodi, bosta opoziciji še vedno zmanjkala najmanj dva glasova iz SMC.

Kot nam je v prejšnji številki Reporterja zaupal glavni tajnik SD Dejan Levanič, bo opozicija vsaj poskušala zamenjati vlado. Karkoli se bo zgodilo, se bo moralo do konca leta, saj v prihodnjem letu Slovenijo čaka predsedovanje EU. Zato je še vedno bolj verjetno, da bo vlado vse do konca mandata vodil kar Janez Janša.

Foto: Bobo - Opozicija je že zakurila raženj, toda »zajca«, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo vlade, še vedno niso ujeli.