Revija Reporter
Kolumnisti

Od Lenina do Serpentinška: O novih obrazih brez političnih izkušenj

Igor Kršinar

19. feb. 2018 12:38 Osveženo: 7:35 / 21. 2. 2018

Deli na:

Podpredsednika stranke Marjana Šarca sta nekdanji natakar in turistična delavka, generalni sekretar pa hišnik v vrtcu. Če jih bo pripeljal s seboj v vlado, bomo zelo blizu države, kakršno si je zamislil Lenin.

»Postali smo leninistična država, ko Lenin pravi: To bo država, v kateri bo tudi snažilka lahko predsednica vlade,« je v oddaji VV Faktor izjavil bivši prvak SD Igor Lukšič, šolski minister v vladi Boruta Pahorja, ko je komentiral sveže obraze, ki zmagujejo na vsakih volitvah. Po odstopu Pahorjeve vlade je na predčasnih volitvah leta 2011 zmagala nova stranka ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki mu nato zaradi pomanjkanja izkušenj v državni politiki ni uspelo sestaviti koalicije.

Po padcu druge Janševe vlade je premierka postala Alenka Bratušek, ki so jo zbadali s šiviljo, ker je diplomirala iz konfekcije, nato je kot državna uradnica magistrirala s prepisovanjem iz vladnega gradiva. Imela je vsaj enoletne poslanske izkušnje, a vlada ji je razpadla zaradi spora z Jankovićem, ki ji ni hotel prepustiti stranke. Potem se je kar sama videla v Evropski komisiji, vendar se je osramotila na zaslišanju pred Evropskim parlamentom.

Na predčasnih volitvah leta 2014 je zmagala nova stranka ustavnega pravnika Mira Cerarja, ki prav tako ni imel nobenih izkušenj v državni politiki. Za poslance so bili izvoljeni ljudje, ki komajda znajo pritiskati na gumbe. Podobno velja tudi za večino njegovih ministrov, ki jih je pripeljal zunaj politike. Cerarju je vsaj uspelo redno dokončati mandat, a kot kažejo javnomnenjske ankete, bo zanj uspeh že, če se bo sploh uvrstil v parlament.

Tudi na letošnjih volitvah za glavnega favorita velja človek brez izkušenj v državni politiki. Marjan Šarec je sicer kamniški župan, a vendar je voditi občino nekaj drugega kot vso državo. Tudi pri njem niso znani kandidati za poslance, še manj za ministre. Nekatere naj bi poiskal tudi zunaj politike, podobno kot njegovi predhodniki. Za zdaj se ve, da sta podpredsednika njegove stranke nekdanji natakar in turistična delavka, generalni sekretar pa hišnik v vrtcu. Če jih bo pripeljal s seboj v vlado, bomo zelo blizu države, kakršno si je zamislil Lenin. Ko se po vsakih volitvah vprašamo, ali lahko pademo še bolj globoko, pred vsakimi ugotovimo, da je možno še globlje in da dnu ni videti konca.

Resne evropske države nikoli ne izvolijo za mandatarja nekoga brez političnih izkušenj. Takšne nove stranke pridejo v parlament, se tam kalijo kakšen mandat in šele nato naskakujejo premierski položaj. Izjema je francoski predsednik Emmanuel Macron, ki pa je že bil minister za gospodarstvo in finance. Dokler bodo na slovenskih volitvah zmagovali razni odrešeniki brez izkušenj v državni politiki, nam seveda ne more iti na bolje, ampak kvečjemu na slabše.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24