zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nenad Glücks: Stepski sindrom Danila Türka

Deli na:
Nenad Glücks: Stepski sindrom Danila Türka

Po ruski zasedbi ukrajinskega polotoka Krima sem tretjega marca na tviterju vprašal, ali bo nekdanji predsednik Danilo Türk v upanju na podporo Rusije pri njegovi kandidaturi za generalnega sekretarja OZN pozdravil rusko zasedbo Ukrajine.

Glede na izkazan Türkov rusko-stepski sindrom, katerega glavna značilnost je »razumevanje«  imperialistične politike Rusije, poudarjene s kagebejevskim načinom delovanja Vladimirja Putina in skupne ideološke protizahodne sovjetske usmerjenosti, sem domneval, na katero stran se bo postavil Türk. Nisem se zmotil. Pred nekaj dnevi je drugorazredni zagrenjeni poraženec predsedniških volitev po svoji hišni agenciji STA sporočil, da je »treba krizo v Ukrajini reševati z dialogom«, da ga veseli, da je Slovenija jasno na strani dialoga in ne na strani sankcij.

V zvezi z idejo zunanjega ministra Karla Erjavca, da bi Slovenija sodelovala kot posrednik v dialogu med Ukrajino in Rusijo, se mu zdi dobro, da je Erjavec za dialog in pogajanja, ne pa za sankcije zoper Rusijo. Najbolj škandalozna pa je Türkova izjava, da bo treba voljo (ruskega) prebivalstva na referendumu, kjer bodo odločali o odcepitvi Krima od Ukrajine, vzeti zelo resno. Seveda je odločitev na referendumu glede na rusko večino znana že vnaprej.

Čeprav je Türk politični mrtvec, imajo njegove izjave s položaja nekdanjega predsednika Slovenije težo, ki naši državi izrazito škodi. Glede ruske zasedbe se nikakor ni postavil na stran dialoga, pač pa na stran okupatorja in kršenja osnovnih načel mednarodnega prava, kar je za domnevnega strokovnjaka za to področje še posebno vznemirljivo. Ker je dal legitimnost nezakonitemu referendumu in agresiji na suvereno državo, se je izločil iz okvira Evropske unije in Nata, organizacij, katerih članica je Slovenija, pa če mu je to všeč ali ne. Predsednik Evropske komisije Barosso je jasno povedal, da je ruska zasedba Krima neizzvana kršitev ozemeljske celovitosti Ukrajine. Evropski komisar za širitev Füle pravi, da bi lahko referendum, ki je v nasprotju z ukrajinsko ustavo, pomenil veliko nevarnost za stabilnost meja v Evropi, njegov izid pa bo nezakonit. Tudi ameriški predsednik Obama je bil jasen, da Rusija krši mednarodno pravo, zato  in bodo ZDA, če bo tako nadaljevala, sprejele več gospodarskih in diplomatskih ukrepov, s katerimi bodo Rusijo osamili.

V Sloveniji dobro vemo, do kakšnih grozljivih zločinov je pripeljala agresivna srbska politika Slobodana Miloševića, ki je »ščitil« Srbe v drugih mednarodno priznanih državah na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Podobno zdaj Putin v Ukrajini »ščiti« rusko prebivalstvo. Da je za Türka to legitimno, je skrajno zavrženo dejanje.