Peter Grk Svet24.si

Čez pet do deset let bodo razmere v mednarodni ...

Will Smith Svet24.si

Will Smith z eno potezo potopil 80-milijonski ...

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Kolumnisti

Več denarja, več problemov

Deli na:
Več denarja, več problemov

Foto: Primož Lavre

Predsednik vlade se trudi dajati vtis, da vse, ki se bolj ali manj odločno obračajo nanj z denarnimi zahtevki, jemlje enako. Razumljivo, otepa se sindikatov javnega sektorja, ki stavkajo ali napoveduje stavke.

Dogovor, ki ga je s finančnim ministrom dosegel s predsednikom sindikata državnih organov za končanje stavke v upravnih enotah, ne bo imel takojšnjih finančnih posledic, s katerimi bi ogrozil potekajoča pogajanja o prenovi sistema plač v javnem sektorju.

Foto: Vlada RS - Premier Robert Golob

Sodniki so dosegli svoje na ustavnem sodišču šele z njegovim stopnjevanjem sankcij. Nič ne pomaga, če v vladi, ko morajo njegovo odločbo le še tehnično izvesti, te dni razlagajo, da so ustavni sodniki razmerja med vrhovi oblasti porušili (predsednik vrhovnega sodišča bo imel 751 evrov več plače od predsednika vlade in državnega zbora) in da je bil njihov interventni zakon ustreznejši. Vprašajo naj se, zakaj so z njim čakali skoraj do konca maja; časa so imeli do začetka januarja.

Edvard Kardelj, prvi voditelj SRS in drugi voditelj SFRJ, je zapisal, da sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična partija, srečo si lahko človek ustvari samo sam.

Edvard Kardelj, prvi voditelj SRS in drugi voditelj SFRJ, je zapisal, da sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična partija, srečo si lahko človek ustvari samo sam. Voditelj RS Robert Golob je temu dodal še denar: samo več denarja ne rešuje problemov.

Od RTV Slovenija, je ponovil, pričakuje, da organi upravljanja najprej pripravijo jasen razvojni program, ki bo s strani države dolgoročno vzdržen, nato pa bo vlada pomagala »po svojih zmožnostih«. Spomnimo: pred dnevi so programski svetniki s pobudnikom Tadejem Troho pred novinarji pozvali predsednika vlade k takojšnji delni uskladitvi RTV-prispevka z inflacijo, da bi ta lahko veljala v začetku prihodnjega leta.

Pred dvema desetletjema so ustavni sodniki povedali, da zagotovitev finančne samostojnosti RTV Slovenija pomeni tudi zagotovitev zadosti denarja za izpolnjevanje njenih funkcij, tj. takšnih virov sredstev oziroma takšne kombinacije virov, ki bo onemogočila odločujoči vpliv države in drugih družbenih skupin na programsko in organizacijsko samostojnost RTV. Če zakonodajalec ne zagotovi dovolj finančnih sredstev za izpolnjevanje njenih nalog kot tudi ne ustrezne strukture virov, se s tem posega v ustavno zagotovljeni položaj RTV.

Naj premier Golob – v koaliciji se rad sklicuje na depolitizacijo – ne izsiljuje RTV in ne posega v njen ustavni položaj.