stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Marko Medvešek: Jutri gremo v napad!

Deli na:
Marko Medvešek: Jutri gremo v napad!

5. vseslovenska ljudska vstaja, kot pompozno pravijo protestom, je v primerjavi s prejšnjimi izzvenela dokaj klavrno. Vstajnikov se je zbralo veliko manj kot ob jesenskih in zimskih demonstracijah, ko se je še najglasneje grmelo najprej proti Kanglerjevim radarjem, nato pa vladi Janeza Janše. Vsi drugi problemi Slovenije so pač manj pomembni, so dali vedeti tisoči tokrat izostalih vstajnikov, ki so demonstrante morda podpirali v mislih, fizično pa so bili na izletu ali pikniku. Datumu primerno je protest zaznamovala vidna protiimperialistična nota – izkazal se je zgodovinar in nadobudni politik Jože Pirjevec, ki je na protest prinesel transparent z napisom »Mussomeli go home!«. V letu 2013 je spregovorila retorika iz leta 1941, nekdo pa je zažgal tudi zastavo Evropske unije.

Čisto prava štirideseta s čisto pravimi vstajniki pa so bila istega dne zvečer v Stožicah, ki jih je napolnil partizanski pevski zbor Pinka Tomažiča iz Trsta. Kakih 12.000 poslušalcev s cvetom vladajoče politike in njenih stricev v prvih vrstah je prepevalo Hej brigade, Bandiera Rossa, Jutri gremo v napad, Bilečanko in podobne partizanske in revolucionarne pesmi. Za konec, zmagoslavno, pa Internacionalo, ki v Sloveniji tako glasno ni donela že dobri dve desetletji. Kar 120 let evropske, svetovne in slovenske zgodovine so obdelali pojoči partizani, ob pariške komune 1870 do konca komunizma ob koncu osemdesetih. Tistemu, kar je prišlo potem, očitno ni vredno peti.

Takega mnenja sta tudi dva Dušan Semolič in Zoran Janković, ki sta prvomajsko praznovanje na ljubljanskem Rožniku tradicionalno izkoristila za nastop. Sindikalist Semolič se je v puhlic polnem govoru zavzel za pravice delavcev, za bolj spoštljiv odnos do njih in reševanje industrije, ne samo bank. Novi vladi je bolj delil nasvete, tolkel pa po njej ni.

Podobno prizanesljiv je bil do dela svoje varovanke Alenke Bratušek ljubljanski župan Janković, ki je bil v kritiki sistema konkretnejši. Kapitalizem, ki ga živimo, ni nikomur všeč, je dejal on, ki je obraz tega kapitalizma. Se Zoran Janković že težko gleda v ogledalu? Ta kapitalizem se bo zrušil, je nadaljeval, je pa optimist za prihodnost. Pokojnine so bile izplačane v tolikšnem znesku kot pred varčevalnim zakonom, je pihal na dušo množici, in zasluge za to pripisal tudi sedanji vladi.

Janeza Stanovnika ni strah prihodnosti, je povedal v prvomajskem intervjuju v oddaji Resnica na TV 3 Medias. Ekipa Alenke Bratušek je ekipa sposobnih mladih ljudi, ki imajo svoje ideje in potrebujejo čas, da jih realizirajo, je pozval k podpori vladi Bratuškove. Veliko je imel spet povedati čez Janšo in se potrkal po prsih, da mu še roke ne bi hotel dati. Za Jankovića, ki ga je imel sam še pred manj kot letom za rešitelja Slovenije in edinega sprejemljivega predsednika vlade, ni imel toliko besed. Vtaknil ga je v paket z Janšo in se skliceval na izjavo borčevske organizacije, ki zahteva umik obeh iz javnega življenja.