pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Mark Breznik: In potem Svizec zavije čokolado

Deli na:
Mark Breznik: In potem Svizec zavije čokolado

Odziv Sviza na seznam najuspešnejših slovenskih srednjih šol ni presenetljiv, se pa poraja vprašanje, kaj sindikaliste bolj moti. To da je lestvico izdala zasebna fakulteta ali to, da sta med najboljšimi štirimi gimnazijami kar dve zasebni. In ne samo da sta zasebni, še cerkveni sta, tega pa sindikalisti, ki se neutrudno borijo proti vsemu zasebnemu in vztrajno, a neuspešno dokazujejo, da je zasebno šolstvo slabo, enostavno ne morejo dopustiti. 

Metodologija resda ni popolna, konec koncu gre za prvo objavo tovrstne raziskave in kaže le dosežke posameznih generacij na točno določenem preverjanju znanja in niti ni mišljena za ocenjevanje dela učiteljev, kot si to razlaga sindikat, temveč bolj kot ne le nudi oporo učencem pri vpisovanju v srednjo šolo, saj jim sporoča, katere šole dosegajo najvišje povprečje na maturi in posledično se dijaki teh šol tudi lažje vpišejo na željeno fakulteto. Lestvica je brez dvoma dobra za osnovnošolce, vendar Sviza oni ne zanimajo, saj mladi niso njihovi člani ter jim ne plačujejo članarine, in dokler tega ne pričnejo, se bodo borili le za učitelje, četudi bo to v nasprotju z interesi mladih.

Starši, predvsem pa otroci, imajo pravico vedeti, kakšne rezultate dosega šola na katero se želijo vpisati in to, da sta se na objavo lestvice histerično odzvala tako sindikat, kot tudi ministrstvo, je več kot zadosten razlog za alarm. Namesto da bi se ministrstvo prizadevalo za javnost statističnih podatkov, ki olajšajo izbiro šole, se je postavilo na stran sindikata, ki pod pretvezo varovanja kakovosti izobraževanja, želi po zastarelih socialističnih ideologijah preprečiti kakršnokoli tekmovanje med šolami Češ, vse šole so enako dobre in vsi učitelji delajo enako dobro.

Ne, ni tako, niso vse šole enako dobre, prav tako ne poučujejo vsi učitelji enako dobro. Seznam najuspešnejših srednjih šol je celo pokazal, da zasebno šolstvo v Sloveniji, kljub temu da je redno popljuvano tako s strani sindikatov, kot tudi politične levice, ki bi ga najraje kar ukinila, sploh ni slabo. Od štirih srednjih šol, ki so v lasti cerkve, so kar tri med najboljšimi dvajsetimi, dve izmed njih celo med najboljšimi štirimi. In to je tisto, kar na objavljeni lestvici tako zelo moti sindikate, saj na laž postavlja njihovo obsežno propagando proti zasebnemu šolstvu.

Zasebno šolstvo se v Sloveniji šele razvija in glede na razmere v katerih mora delovati, je naredilo neverjetno veliko. Kljub temu da res še nimamo mednarodno priznanih zasebnih univerz, pa to, da sta v samem vrhu najboljših gimnazij tudi dve zasebni, poraja upanje, da se bo v roku parih let tudi kateri izmed zasebnih visokošolskih zavodov uvrstil med najboljše univerze na svetu. Zasebno šolstvo je nujno, če želimo povečati kakovost slovenskih šol, saj prinaša konkurenco, ki jo naše  šolstvo krvavo potrebuje.

Konkurenco, če le ne bo v kali zatrta s strani sindikata, ki je po razmišljanju ostal še v prejšnjem, na srečo že preživetem režimu, pa prinašajo tudi tovrstne lestvice, zato bi bilo potrebno poskrbeti, da ministrstvo in poslanci ne bodo nasedli sindikalnim zahtevam po zakonu, ki bi prepovedalo razvrščanje šol glede na dosežene rezultate na nacionalnem preverjanju znanja in maturi. Javno šolstvo se upravičeno boji konkurence in odziv sindikata, kljub absurdnosti, ni neutemeljen.

Konec koncu so zastopniki učiteljev in učiteljem javnih šol je gotovo bolje, če ni zasebnega šolstva ali kakršnega koli tekmovanja med šolami. Ampak ministrstvo za šolstvo pa ni sindikat in se ne financira s članarinami učiteljev, temveč ga financiramo vsi davkoplačevalci, zato mora zagovarjati tisto, kar je najboljše za ljudstvo, za učence, in to ni nujno tisto, kar si želijo učitelji. In konkurenca, hočete ali nočete, ni le dobra, temveč je nujno potrebna!

Razmišljanja sindikalistov ne bomo spremenili, lahko pa spremenimo razmišljanje ljudi in jim s podatki dokažemo, da je zasebno šolstvo lahko kvalitetno in lahko predstavlja zdravo konkurenco javnemu in objavljena lestvica srednjih šol pokaže prav to. Svizovci pa naj, tako kot to počno že leta, še naprej zavijajo čokolado.