stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maja Sunčič: Slovenija pred infarktom

Deli na:
Maja Sunčič: Slovenija pred infarktom

Vladna koalicija je prejšnji teden z glasovanjem o zaupnici vladi Bratuškove znova pokazala, da se ohranja na oblasti z insceniranjem in ustvarjanjem izrednih razmer. Brez vsega melodramatičnega balasta bi javnost kaj hitro ugotovila, da vladi Bratuškove ne gre od rok reševanje ekonomskih in socialnih problemov, ampak da Slovenija tone vedno globlje. Zato so koalicijski partnerji skupaj z dominantni mediji poleti in zgodaj jeseni ustvarjali izredne razmere s sago o zaigranem sporu med Bratuškovo in Jankovićem, ki se je potem razblinil v nič.

Da bi prikrili doslej najnižjo javnomnenjsko podporo vladi Bratuškove in predvsem velik odpor prebivalstva proti nepremičninskemu davku, so nam prejšnji teden metali pesek v oči z razpravo in glasovanjem o zaupnici vladi. O zaupnici se običajno razpravlja, ko koalicijski parterji odpovedo podporo. Bratuškova pa je šla po zaupnico, ker je vedela, da jo bo dobila, saj so bili glasovi »za« že vnaprej zagotovljeni. Glasovanje o zaupnici je tako izkoristila za še eno poceni samohvalo.

Namesto da bi se vlada Bratuškove ukvarjala s hitrejšo in učinkovitejšo konsolidacijo javnih financ, ki ne bi temeljila zgolj na višanju davkov, se ukvarja predvsem s konsolidacijo svoje oblasti. Ko se Bratuškova hvali, da rešuje Slovenijo, v resnici sporoča, da rešuje predvsem sebe in svojo propadlo PS. Zato zaupnica še zdaleč ne pomeni, da je vlada na pravi poti, kot se je samovšečno hvali premierka. Pač pa da bo vladajoča koalicija s PS na čelu naredila vse, da se ohrani na oblasti in volitve potisne v čim bolj oddaljeno prihodnost. Bratuškove ne skrbi za Slovenijo, ko je proti predčasnim volitvam, ampak za njen lastni stolček: premierske funkcije ni dobila z volitvami, nove volitve pa bi jo strmoglavile z vladnega prestola. Da bi se temu izognila, je v javnost vrgla novo kost in začela že zdaj, več kot štiri mesece pred potekom obstoječe koalicijske pogodbe, razpravljati o novi koalicijski pogodbi. Ta bi vladajoči koaliciji omogočila, da se na oblasti obdrži do rednih volitev jeseni 2015. Temu se v žargonu vladne koalicije reče »umirjenost« ali »umiritev razmer«.


Pri tem je najbolj smešno, da vlada Bratuškove ukradeno pot označuje za pravo. Kot opozicijska poslanka se je današnja premierka skupaj s PS in SD borila proti izboljšanju korporativnega upravljanja s SDH in proti sanaciji bank s slabo banko, nakar je oba projekta ob prevzemu oblasti ukradla. Zdaj se s tem hvali doma in v Bruslju, češ da izvaja strukturne reforme. Saj sploh ne gre za njene, ampak za ukradene reforme, sicer proti njim ne bi vložila referenduma! Edina »izvirna« poteza vlade Bratuškove je zviševanje davkov in prispevkov. Tudi pri tem Bratuškova vedno znova zavaja javnost, ko se hvali, da z višjim DDV in nepremičninskim davkom pravično razporeja davčno breme ter ohranja socialno pravičnost in solidarnost. A z dražjo hrano in dražjimi drugimi osnovnimi življenjskimi potrebščinami? Višji DDV, še zlasti nižje stopnje, je izredno krivičen do socialno ogroženih. Enako velja za nepremičninski davek, ki je bil prejšnji teden kljub večinskemu nasprotovanju javnosti sprejet v parlamentu. Vendar se zaradi dominantno-medijskega enoumja socialno krivična vlada Bratuškove prodaja kot najbolj socialno pravična.

Ker imajo dominantni mediji še naprej vse za bedake, so nas ob razpravi o zaupnici kot po navadi bombardirali s pristranskim poročanjem in nenehnimi spini. Kot novinarska vladna piarovka se je izkazala Suzana Perman s POP TV, o čemer poleg njenega provladnega poročanja pričajo tudi njeni tviti na @SuzanaP24ur. Tvitov v prid Alenki Bratušek je nešteto. V provladnem zanosu je prejšnji teden celo tvitnila: »Opozicija se je lotila običajnega, a neučinkovitega orodja, poleg Čuferja je zdaj interpelirala še ministra Viranta.« Učinkovito orodje je po mnenju Permanove očitno zgolj provladni piar. Njegovo vodilo pri poročanju zagotovo ni »Ker hočemo odgovore«, kot se trži na POP TV, temveč kvečjemu »Ker hočem provladni piar.« Ali pa »Ker hočem piar za Bratuškovo.«

Tudi drugi dominantni mediji so kar tekmovali, kdo bo bolj napadal nasprotnike nepremičninskega davka. Pozivali so celo k uvedbi davka na nadutost?! Čeprav je bilo do prejšnjega ponedeljka zbranih 58 tisoč podpisov proti nepremičninskemu davku, to je več, kot je bilo vseh ljudi na demonstracijah, so dominantni mediji to gladko pometli pod preprogo. Raje so spet delali reklamo za propadle vstajnike in tokrat še za iniciativo za totalitarni kretenizem, pardon, demokratični socializem, ki da ustanavljata vsaka svojo stranko. Koga še zanimajo ti kaviar levičarji in njihovo obujanje idej propadlega totalitarnega režima, medtem ko se Slovenija bori za ekonomski in socialni obstoj?

Da je Slovenija na povsem napačni poti, kaže najnovejši podatek o skokoviti rasti brezposelnosti, ki se je oktobra povečala na skoraj 119 tisoč, to je štiri tisoč več brezposelnih kot septembra. Premierka Bratuškova se je vse poletje hvalila, da pod njeno vlado brezposelnost upada, o tem podatku pa molči kot grob. Tudi dominantni mediji so poskrbeli, da je bil ta ključni podatek o socialni podobi naše države deležen obrobne obravnave. Čeprav je v normalnih državah s parlamentarno demokracijo in medijskim pluralizmom ravno podatek o brezposelnosti daleč najpomembnejši kazalec o zdravju gospodarstva in celotne države. Zato Slovenija še zdaleč ni na pravi poti, kot se hvali Bratuškova, ampak tik pred infarktom.