severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Luka Basi, Nastja Gabor Njena.si

Luka Basi bo skoraj leto dni po odpovedi poroke ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Kolumnisti

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira Anže Logar

Deli na:
Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira Anže Logar

Silvester Šurla - Foto: Primož Predalič

Po 32 letih se z vrha največje opozicijske stranke poslavlja Janez Janša. Slabo leto pred rednimi parlamentarnimi volitvami v SDS pride do prenove, pomladitve, ki je med Janšo in Logarjem dogovorna, sporazumna, s širšo podporo.

Zadnjih 12 mesecev je znotraj organov stranke aktivno potekala razprava, ali bi bila osvežitev na vrhu stranke lahko temelj za uspešnejše prepričevanje volivcev na naslednjih državnozborskih volitvah. Janša je po globokem premisleku le sprejel ponujeno rokavico Logarja, ki je v intervjuju za Reporter maja 2024 dejal, »da je pred naslednjimi volitvami potreben racionalen razmislek, katerega rezultat lahko vpliva na to, ali bomo še enkrat gledali politiko novih obrazov«, ter dodal, da je v tej fazi osvežitve pripravljen sodelovati.

Foto: Jure Klobčar - Dejan Kaloh, Eva Irgl in Anže Logar

Logar sicer ni pričakoval, da se mu bo Janša umaknil, a je dolgoletni in karizmatični predsednik SDS na koncu to vendarle storil. Da je postavil interes države pred svoj osebni interes, je dejanje, vredno državnika, enega od zaslužnih osamosvojiteljev, da je Slovenija leta 1991 postala samostojna in neodvisna država. Janševa poteza je bila skrbno premišljena in plod spoznanja, da je Logar na čelu SDS najboljši politični scenarij za parlamentarne volitve 2026.

Da bi lahko prenovljena stranka, ki jo bo novi predsednik Logar po zgledu HDZ in Andreja Plenkovića premaknil nazaj proti politični sredini, nagovorila bistveno večje število volivcev, kot jih je kadarkoli SDS pod Janšo. Na zadnjih volitvah v državni zbor leta 2022 jih je bilo skoraj 280 tisoč, a je Logarju to število s svojo zmerno politično držo na volitvah za predsednika republike jeseni istega leta presegel že v prvem krogu, kjer mu je dalo svoj glas 296 tisoč volivcev, v drugem krogu pa je zanj volilo že več kot 414 tisoč državljanov.

Precej misteriozna napoved Anžeta Logarja, ki je po porazu na predsedniških volitvah dejal, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo in da smo na pragu nečesa velikega, z njegovo izvolitvijo za predsednika SDS odpira novo poglavje. Prvi korak tega političnega scenarija je bila ustanovitev društva Platforma Sodelovanja, drugemu – prevzemu SDS, pa bi lahko sledilo veliko zmagoslavje na parlamentarnih volitvah, po katerih bi Anže Logar v vlogi novega mandatarja začel sestavljati veliko koalicijo, ki bi presegala politične delitve, za mandat 2026–2030.

Logar ima v primerjavi z Janšo veliko večji koalicijski potencial, in tako bi v državi vendarle prišlo do reformnega preboja, da bi nova vlada s široko podporo v parlamentu in širšim družbenim soglasjem sprejela nujne reforme, ki jim jih v zadnjih dveh desetletjih ni uspelo izpeljati ne levim vladam »novih obrazov« ne koalicijah, ki jih je trikrat sestavil Janez Janša.

Logarjev prevzem SDS slabo leto pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami je na levici povzročil neizmerno paniko, saj je po tem političnem scenariju njihova popolna oblast na ravni države najbolj ogrožena. Po še enem političnem fiasku s političnimi novinci, premierjem Robertom Golobom in Gibanjem Svoboda bodo za nove volitve težko sestavili novo zmagovito formulo. »Novi obrazi« so se izpeli, z izvolitvijo Matjaža Hana za predsednika SD se je sfižila tudi nameravana združitev socialnih demokratov z Levico, veliko vprašanje pa je tudi, ali bi lahko Vladimir Prebilič dosegel relativno zmago.

V Murglah in na ljubljanskem Magistratu, dveh glavnih oporiščih t. i. trde levice, iz obupa zdaj skušajo prepričati predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, da predčasno odstopi s funkcije, prevzame SD in na parlamentarnih volitvah Logarju in SDS prepreči relativno zmago. Najbolj besni pa so na Janšo, da je Logarju prepustil vodenje SDS, saj zdaj z njegovim imenom ne morejo več strašiti volivcev pred nevarnostjo, da se vrne na oblast in s tem mobilizirati levo volilno telo.

Anžetu Logarju lahko verjamemo ali ne, a z napovedjo, da je pripravljen prevzeti SDS, je položil svoje politične karte na mizo. Zdaj pa je na potezi Janez Janša.

Vse to, kar ste do sedaj prebrali, je hipotetičen scenarij, narejen na osnovi političnega načrta, ki ga slovenski javnosti v ekskluzivnem intervjuju, objavljenim v aktualni številki Reporterja, kot možnega predstavlja Anže Logar. Še enkrat znova nas poskuša prepričati, da so njegovi nameni iskreni. Zatrjuje, da nikoli ni prelomil danih besed in da ni in tudi ne bo politični satelit Janeza Janše: »Povejte mi, zakaj bi šel nekdo po poti, ki je bolj tvegana, ki ima pred sabo številne izzive samo zato, da bi bil potem nekomu satelit? Ni zdravorazumske logike.«

Kot gigantsko teorijo zarote, ki presega njegovo domišljijo, zavrača tudi morebiten zakulisni dogovor z Janšo, da ga le poskuša izzvati na strankarskih volitvah prihodnje leto, da je pri tem neuspešen in nato kot poraženec dobi alibi za ustanovitev nove stranke. Da bi se pred prihodnjimi volitvami v državni zbor lažje distancirala od SDS, po volitvah pa bi Logar Janši spet skočil v objem, ga podprl kot novega mandatarja, da bi Janša lahko še v četrto sestavljal novo vlado. Da bi Logar odigral z Janšo dogovorjeno vlogo »zlatega prinašalca«, da bi pobral dodatne glasove, do katerih Janševa SDS ne seže.

Anžetu Logarju lahko verjamemo ali ne, a z napovedjo, da je pripravljen prevzeti SDS, je položil svoje politične karte na mizo. Zdaj pa je na potezi Janez Janša. Se mu bo res umaknil in interes države postavil pred osebni interes? Živi bili, pa videli …