požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kako je Viktor Orban zmlel svoje nasprotnike

Deli na:
Kako je Viktor Orban zmlel svoje nasprotnike

Foto: Primož Lavre

Čeprav so Orbanovi nasprotniki po prvih podatkih o visoki volilni udeležbi upali, da se utegne zgoditi veliko presenečenje, so na koncu doživeli bridki poraz, ki so jim ga napovedovale že predvolilne ankete.

Res je, da je bila volilna udeležba v Budimpešti, ki velja za volilno bazo levice in liberalcev, višja kot na prejšnjih volitvah, in da so v madžarski prestolnici slavili levičarji in liberalci. A na njihovo smolo je bila višja udeležba kot po navadi tudi na podeželju, kjer ima veliko prevlado Orbanov Fidesz. Pri čemer je imel Orban izjemno podporo zlasti na revnejšem vzhodu Madžarske.

Pravzaprav je bilo realno gledano edina neznanka pred nedeljskimi volitvami, ali bo Fideszu uspelo znova dobiti ustavno večino, tako kot mu je leta 2010 in 2014, ali ne. Na koncu mu je to za las uspelo – tako kot leta 2014, a je pozneje na vzporednih volitvah to ustavno večino leta 2015 izgubil.

Razlogov, da je Orban znova osvojil ustavno večino, je več. Po eni strani je res, da je volilni sistem pisan na kožo Fideszu. Velika večina sedežev v 199-članskem parlamentu je namreč izvoljena po enokrožnem večinskem sistemu, kar je Fideszovim kandidatom omogočilo, da so z lahkoto povozili opozicijo, ki je razdrobljena na levi liberalni del in na (radikalno) desni Jobbik.

Večina Madžarov je tudi zadovoljna z gospodarskim stanjem, in to kljub temu, da je Madžarska glede na BDP na prebivalca še vedno ena od revnejših članic EU.

Poleg tega od leta 2011 velja spremenjena volilna zakonodaja, ta Madžarom, ki živijo v sosednjih državah kot manjšina (in so tradicionalno naklonjeni Orbanu), omogoča glasovanje po pošti, madžarski državljani, ki živijo v drugih državah, na primer v Zahodni Evropi (in niso toliko naklonjeni Orbanu), pa lahko glasujejo le na veleposlaništvih ali konzulatih.

A glavni razlog prepričljive Orbanove zmage je preprosto ta, da so Madžari z njim zadovoljni oziroma ne vidijo nobene boljše alternative. Orban se je v očeh Madžarov, ki so ponosen narod s slavno preteklostjo, z odporom Bruslju in nemški kanclerki Angeli Merkel glede politike priseljevanja izkazal kot močan politik, ki je imel za povrh tudi prav.

Foto: Profimedia

S strogo politiko priseljevanja in retoriko proti milijarderju Georgeu Sorosu je zviti Orban tudi odvzel veter iz jader Jobbiku, ki je njegov največji tekmec na desnici in edini, ki lahko realno ogrozi absolutno oblast Fidesza.

Večina Madžarov je tudi zadovoljna z gospodarskim stanjem, in to kljub temu, da je Madžarska glede na BDP na prebivalca še vedno ena od revnejših članic EU. A po drugi strani gospodarstvo raste, nizki davki privabljajo tuja vlaganja, nezaposlenost je nizka - januarja letos je bila le 3,7-odstotna. Manjšo brezposelnost od naše vzhodne sosede imajo samo še Malta, Nemčija in Češka.