Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kaj lahko doseže Matej Tonin z vabljenjem akterjev arbitraže

Deli na:
Kaj lahko doseže Matej Tonin z vabljenjem akterjev arbitraže

Foto: Primož Lavre

Kmalu bodo minila štiri leta od šokantne novice, da sta se agentka z zunanjega ministrstva in nacionalni arbiter, strokovnjak za mednarodno gospodarsko pravo, ujela v prisluhe hrvaške obveščevalne službe.

Šokantne zato, kar nam je bilo takoj jasno, da mejni spor odslej še dolga leta ne bo rešen in da Hrvaški niti ni do tega. Veliko je bilo vprašanj, kako je to mogoče, a nobenega odgovora. Ko je bilo pred tedni tudi »uradno« potrjeno, da so prisluškovali v SOA (to so poslanci zaupno zvedeli že decembra 2016), je predsednik komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Matej Tonin stvari vzel v roke in napovedal svojo preiskavo.

Zanimiva je primerjava slovenske in hrvaške medijske obravnave obveščevalnih služb. V Sloveniji ni manjkalo vprašanj in zgražanja, kako se je na POP TV znašel posnetek obveščevalnih prisluhov med hrvaškim vplivnežem patrom Ivanom Toljem in Ludom Bammensom, direktorjem ameriškega finančnega sklada KKR za Evropo. Na Hrvaškem si pred štirimi leti o prisluškovanju ni nihče belil glave in sumil, da bi bilo kaj narobe. Kot v času Udbe. Nasprotno, nekdanji premier Zoran Milanović je izjavil, di si šef SOA »zasluži najvišje državno odlikovanje zaradi nekaterih svojih dosežkov«.

Foto: Primož Lavre - Matej Tonin

Kaj lahko doseže Tonin z vabljenjem akterjev arbitraže in njenega protiobveščevalnega varovanja? Nekateri poznavalci sodnega postopka opozarjajo, da je obujanje in preiskovanje arbitražne polomije, potem ko je bila nekoliko sanirana z nadaljevanjem dela mednarodnega sodišča in izrekom sodbe, lahko tudi voda na hrvaški mlin. Nacionalni preiskovalni urad je preiskavo sklenil in ni podal kazenske ovadbe. Vsi postopki glede arbitraže še niso končani, čakamo na odločitev Sodišča EU v Luksemburgu.

Če Hrvaška ne bi spoštovala niti sodbe tega sodišča, lahko ukrepa edino Evropska komisija. Samo ona ima aktivno legitimacijo sprožiti postopek in denarno kaznovati Hrvaško. Hrvaška stran menda že dela za to, da bi komisija ostala nema, lahko bi ji koristilo kaj iz pogovorov v komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Trdila bi, če špekuliramo, da bi se, če bi za nova razkrita dejstva ali izjave vedelo že arbitražno sodišče, odločilo drugače in postopka ne bi nadaljevalo. A ne bodimo črnogledi, pustimo se presenetiti odstopu ministra Karla Erjavca ...