zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Jože Biščak o nonšalanci vlade po padcu nepremičninskega zakona

Deli na:
Jože Biščak o nonšalanci vlade po padcu nepremičninskega zakona

Za predsednico vlade in njene koalicijske partnerje bi bilo po razveljavitvi nepremičninskega zakona najboljše, če bi se usedli, enega zvili, potegnili s polnimi pljuči, se zapohali in šele nato stopili pred javnost. Bili bi vsaj duhoviti. Ker tega niso naredili, so (spet) kvasili neumnosti in se predvidljivo opravičevali – da je vse zakuhala desna vlada, ki je leta 2006 predlagala zakon o vrednotenju nepremičnin. Jasno, kriv je Janez Janša. To je podoben nesmisel, kot je opletanje bolj ali manj dementnih borcev, da so na komunističnem zboru odposlancev v Kočevju leta 1943 tlakovali pot samostojni Sloveniji. Če to otročjost lahko vzamemo za neslano šalo, se težko smejimo igranju z državo in njenimi državljani, kot počno vlada in poslanci koalicije.

Se zavedajo, kaj so govorili? Da odločitev sodnikov ni nič kaj takega, da zaradi tega ni padla nobena vlada, da proračun ni ogrožen, da bodo pač sprejeli ukrepe, ki bodo boleči. In naprej. Da zunaj sije sonce in da je politična stabilnost bistveno bolj pomembna kot karkoli drugega. Hja, seveda. Bo šel finančni minister Čufer malo po Evropi in Ameriki ter se spet malo zadolžil. Za koliko? Malenkost. Milijarda, dve, tri, kolikor bo potrebno. Da bodo stabilni, da bo premierka lahko pilotirala, da bodo lahko zadovoljili privilegirance. Ljudje pa naj zaradi (novih) davkov crknejo. Samooklicani liberalec Braniselj je celo dejal, da ne govorijo o nekem velikem denarju, ampak o »par« odstotkih proračuna. Se je slišal? Zavrtimo posnetek nazaj: »o par odstotkih proračuna«. Sploh ve, koliko je en odstotek proračuna? Če upoštevamo predvidene prihodke, je odstotek 86 milijonov evrov, »par« odstotkov pa najmanj 300 ali 400 milijonov. In to zanj, čigar Virantova stranka je veselo pritiskala za vsa povišanja davkov in prispevkov, ni malo denarja. Se šali? No, naj obrne žepe in da evre na mizo! Če je že tako malo.

Zadeva je vendarle precej bolj resna, kot jo poskušajo prikazati. To, da so sprejem zakona po proračunu vezali na zaupnico, je še najmanj. Kot že ničkolikokrat je ta vlada držala figo v žepu ali pod krilom. Ustavni sodniki so namreč dali tudi zahteve in usmeritve, kakšen zakon mora biti sprejet v prihodnje. Predvsem morajo biti upoštevana načela zakonitosti in poštenega postopka. Tako da morebitni nov zakon sploh (ni več) prepuščen zgolj vladi in poslancem koalicije. Pa naj se Bratuškova in njeni botri postavijo na glavo, če želijo. Pomagalo pač ne bo. Najboljše je, da se Bratuškova vlada poslovi. Znameniti Cirque du Soleil ima aprila avdicijo za cirkusante. Kakšno delo bi se že našlo.