Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Jože Biščak: Ime česa je Tone Krkovič

Deli na:
Jože Biščak: Ime česa je Tone Krkovič

Nobenega dvoma ni, da ima reprodukcija »afere« s sestrelitvijo helikopterja jugoslovanske armade leta 1991 širšo dimenzijo, ne samo kriminalizacijo heroja osamosvojitve Toneta Krkoviča. Lov na najvidnejše osebnosti osamosvojitve traja že več let, zadnje čase pa z uporabo najpritlehnejših metod dobiva absurdne razsežnosti. Sploh ni pomembno, ali obstajajo dokazi ali ne, pomembno je le, da se osamosvojitelje s pomočjo nelustriranega sodstva procesira in diskreditira. Končna tarča je seveda Janez Janša, ki ga bodo nazadnje skušali zaradi njegovega domoljubnega delovanja med osamosvojitveno vojno, v kateri je nosil glavo na prodaj, obtožiti vojnih zločinov. In ravno temu, da se pride do liderja opozicije, je namenjen že četrtič obnovljeni postopek proti brigadirju Krkoviču, v katerem ga Emilija Mrlak, vdova umrlega agresorskega pilota, obtožuje umora, storjenega grozovito in zahrbtno. Če namreč obsodijo Krkoviča, bodo namreč kot nadrejenega tudi Janšo, ki jim ga ni uspelo pahniti za zapahe v aferi Patria. In ko pade Janša, bo tudi osamosvojitev razglašena za zločinsko in zarotniško dejanje.

A da razčistimo nekaj stvari. Prvič. Anton Mrlak je bil oficir agresorske vojske. Drugič. Pilotiral je Sloveniji sovražni helikopter. Tretjič. Kruha ni vozil na piknik, kjer bi na gozdni jasi pekli čevapčiče in bi oficirji JLA hodili po jutranji rosi z venčki na glavi, ampak v vojašnico na Vrhniki, kjer je bila nastanjena tankovska enota, najmočnejša enota korpusa, ki je 27. junija 1991 v zgodnjih jutranjih urah krenila v vojno proti Sloveniji. Mrlak je torej oskrboval mladi državi najnevarnejšo enoto. Četrtič. Helikopter gazela je bil namenjen izvidništvu. To pomeni, da je imel nalogo, da agresorski vojski sporoča položaje TO in policistov. In Mrlak je opravljal tudi izvidniške polete, kar je bojno delovanje. Petič. Če bi Mrlak v resnici želel prebegniti na slovensko stran, o čemer naj bi se več mesecev menil z Jelkom Kacinom, tedanjim ministrom za informiranje, bi to storil že prej ali pa tistega dne takoj po vzletu iz šentviške vojašnice.

Sprevrženo je torej, da se osamosvojitveni upor proti jugoarmadi želi prikazati kot kriminalno dejanje, pri katerem so bili agresorski vojaki žrtve, osamosvojitelji pa zločinci. A vse gre proti takemu scenariju, še posebej po tem, ko je sodstvo Branka Masleše oprostilo polkovnika JLA Borislava Popova, ki je streljal na civiliste v Gornji Radgoni. Pa razumi, kdor more. Čez vse skregano z zdravo pametjo. Še posebej če bo prišlo do že videnega scenarija. Zadeva bo zastarala, medijski mainstream pa bo poročal, da Krkoviču krivde ravno zaradi zastaranja niso mogli dokazati.