stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ivan Puc o tem, zakaj je KPK zanemarila preventivno vlogo

Deli na:
Ivan Puc o tem, zakaj je KPK zanemarila preventivno vlogo

Janez Janša in Zoran Janković se najbrž res poslavljata, vendar ne zato, ker bi to zahtevale ugotovitve protikorupcijske komisije. Da morata oditi, se je najprej odločila komisija za preprečevanje korupcije (KPK) z začetkom preiskave in nato v primeru Janše še njegovi (nekateri) koalicijski partnerji. »Strici«, skriti v ozadju, o Jankoviću niso javno rekli še ničesar.

Kot rečeno, ugotovitve komisije odstopov ne zahtevajo. Če pustimo ob strani pomembno, a še nerazčiščeno vprašanje, ali je kršila zakon, ker prizadetim ni poslala osnutek poročila, da bi lahko dali pripombe, komisijo bremeni to, da v vseh letih svojega obstoja ni učinkovito in sproti nadzirala premoženja predsednikov strank. V komisiji radi poudarjajo, da je njena vloga predvsem preventivna. Z drugimi besedami, tudi predsednike strank je treba odločno in ostro opozarjati na dolžnosti, jih privajati na sprotno poročanje, pasti gotovinskega poslovanja, shranjevanje računov in sploh na vse, kar od njih zahtevajo. A njen cilj ni bil postaviti delujoč okvir za nadzor in naučiti funkcionarje oziroma šefe strank na red v svoji in družinski ekonomiji.

Namesto teh nujnih in dolga leta zanemarjenih nalog, to bi morali samokritično priznati, so raje postavili radarje na položaje, kjer lahko pobirajo kazni. Goran Klemenčič je ravnal tako kot Franc Kangler. Radarjev namreč na položajih strankarskih funkcionarjev ni bilo, bila so le novinarska vprašanja in spletke. Uspeh – izrek drakonske kazni – je bil tako zagotovljen. Tudi oni so spremljali zadnje dneve kampanje pred dobrim letom, ko sta J. in J. pred televizijskim občinstvom prebirala še sveže zbrane premoženjske listine. Žalost, ki jo je teatralno omenjal Klemenčič, ni bila videti iskrena.

Za Rajka Pirnata je nesprejemljivo, če se po poročilu KPK ne bo nič zgodilo, ker bi se ravnanje Janše in Jankovića vzpostavilo kot standard. To ne drži. Če bosta ostala funkcionarja, ni dvoma, da bo v njunem gospodarstvu in gospodinjstvu marsikaj drugače. Njun odnos do komisije in njuna družinska ekonomija bi bila že zdaj neprimerno bolj zakonita, če bi komisija svoje delo opravila neinkvizicijsko prej in sproti.