Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ivan Puc o novi predsednici Pozitivne Slovenije

Deli na:
Ivan Puc o novi predsednici Pozitivne Slovenije
Kolikšno zaupanje uživa vlada Alenke Bratušek? Njena nekonsistentnost – »lenoba« pri sprejemanju in načrtovanju trajnih strukturnih sprememb, s katerimi bi znižali proračunsko primanjkljaj, na to so v Evropski komisiji zelo pozorni in jim ne vzbuja verodostojnosti – se z nerazčiščenim odnosom med predsednico vlade in ustanoviteljem Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem le še krepi. Položaj, v katerem je že ves čas Bratuškova, je nenavaden. Nad njo bedi Ustanovitelj (z veliko začetnico), kot se skoraj uradno naziva Janković. Še Janez Janša ne velja za Ustanovitelja SDS.
 
Slovenija, to je po opominu iz Bruslja le še bolj nesporno, potrebuje močnega predsednika oziroma predsednico vlade, ki bo sposobna hitrega in odločnega ukrepanja. Razumljivo je, da ima najprej podporo svoje stranke. Le na tem temelju lahko gradi trdnost koalicije, ki mora opravit veliko »nevarnega« dela. Njena okrnjena avtoriteta znotraj vladajoče PS se bo pokazala še v pogostejšem soliranju članov vlade. To ne bo le orodje predsednika SD Igorja Lukšiča, ki si je pravico do ločenega mnenja izboril na novinarskih konferencah. 
 
Bratuškova je na vprašanja, ali se bo soočila z Jankovićem za prvenstvo v stranki, odgovarjala, da se bo, če bo kandidiral on, umaknila. Računala je seveda na to, da bo kongres enkrat prihodnje leto in ne že jeseni, kot je predlagal, svet pa sprejel, Janković. Ta se sicer ni odločil, ali bo kandidiral, a zakaj bi zahteval kongres, če ne zato, da na njem ruši vlado. In v državo pripelje trojko. 
 
Če noče spodkopati levičarske vlade, gre za drugo in tej povsem nasprotno igro: okrepiti Alenko Bratušek in njeno vlado. Iz njenega kroga se niso po naključju razširile informacije, da bi v primeru vrnitve Jankovića na čelo PS odstopila tudi kot premierka. Kučanov prijatelj Ljubo Bavcon je v polzasebnem dopisovanju sporočil, da alternative za vlado Alenke Bratušek ni, ker obstaja zelo realna nevarnost, da bi na volitvah, ki bi jih veliko volivcev abstiniralo, zmagal Janša in njegova »fanatična desničarska neoliberalna politika«. Sprijazniti se je torej treba s predsednico vlade in ji, kot se spodobi, izročiti še stranko. Jankoviću pa, kar mu gre kot Ustanovitelju. In to ne bo poceni.
 
Da bi Janković zrušil vlado – tega preprosto ne verjamemo. Bratuškova bo jeseni po kongresu enotnosti nova polnopravna in polnokrvna predsednica Pozitivne Slovenije.