favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ivan Puc o »brutalnih« stotih dneh vlade Alenke Bratušek

Deli na:
Ivan Puc o »brutalnih« stotih dneh vlade Alenke Bratušek
Radijski voditelj je pred dnevi v daljšem in ne povsem slavnostnem pogovoru s predsednikom države od njega pričakoval nekaj novega in alternativnega. Rad bi slišal kakšno besedo o novem razvojnem modelu. Borut Pahor se je vdal in dejal nekako takole: »Ko bom vedel kaj več, kam zasukati smer razvoja, vam bomo lahko povedal. Za zdaj nam ostane trud za trajnostni razvoj, družbeno odgovornost, da bi ne bilo prevelikih socialnih razlik …«
Borut Pahor ni bil nikoli sanjač, ko gre za utopistične družbene projekte. Sanjal je le, že kot otrok, da bo predsednik države. Pa najbrž ne le en dan, čeprav je pred dvema letoma k njemu v vladi potrkal nekdanji predsednik države Milan Kučan in ga želel zbuditi z besedami: Le še danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan! Ne smeš kandidirati na volitvah kot predsednik stranke SD! Če bi ga poslušal, bi ne bil predsednik države. 
 
Večji sanjač je bila Alenka Bratušek, ki je skupaj z drugimi podcenjevala realnost in imela svarila Janeza Janša za navadno strašenje, njegove ukrepe pa za brutalne. Ko so ji v Bruslju povedali, da je jutri nov dan, je iz simpatične mlade ženske postala osovraženi Janša. Bratuškova ne le po mnenju radikalne levice samo nadaljuje smer prejšnje vlade. Pred veliko podobnostjo v ekonomski politiki se rešuje z retoričnimi triki: ker opozicija trdi, da vlada dela vse narobe, je težko trditi, da so ukrepi enaki Janševi vladi. V tej identitetni zmedi, kakšno in čigavo politiko izvaja, ni naključje, da predsednica vlade ne ve, h kateri evropski politični skupino sodi njena Pozitivna Slovenija: k liberalcem ali k socialistom oziroma socialnim demokratom. Kaže, da ji družba Igorja Lukšiča z njegovo socialno demagogijo ter »socialistična internacionala« (kamor je stranko že vodil njen ustanovitelj Zoran Janković) ne diši preveč, zato se je pred zadnjim evropskim vrhom raje srečala z vodstvom evropskih liberalcev. 
 
Za premierko odhajajoči ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli pravi, da je pametna. Zveni simpatično, če ne bi bilo diplomatsko simptomatično. Zakaj pa razglabljati o tem, da je nekdo (in za povrh še ženska na najodgovornejšem položaju v državi) pameten?