tina turner Odkrito.si

Tina Turner: Spregovorila o sinovem samomoru

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

čuječnost 2 Petisvet.si

Stres lahko s čuječnostjo obvladujemo prav vsi

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

ceca ražnatović Svet24.si

Ceca po aferi v Albaniji: Jaz sem patriotka

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Izpadla Paulina razkrila ...

Nika Zorjan 3 Njena.si

Ta lepotica je sestra Nike Zorjan!

Kolumnisti

Igor Kršinar: Slovenska kikiriki koalicija

Deli na:
Igor Kršinar: Slovenska kikiriki koalicija

Na sosednjem Hrvaškem je bila zmaga opozicijske kukuriku koalicije pričakovana, slavje Zorana Jankovića v Sloveniji pa je vendarle presenetljivo. Prav vse javnomnenjske raziskave so kazale na zmago največje opozicijske stranke SDS, celo politični botri Jankovićeve kandidature so ob koncu kampanje pozivali na »razpršitev volilnih glasov« med vse leve stranke, da bi te dobile absolutno večino v državnem zboru.

Drugače od slovenskih oblastnikov hrvaški niso imeli svojega trojanskega konja, s katerim bi se lahko obdržali na oblasti. Če bi poskušala HDZ storiti kaj takega, bi to tako Hrvati kot tujci takoj prepoznali kot volilno prevaro. V Sloveniji pa je očitno mogoče stare obraze zapakirati v novo stranko in jih uspešno prodati volivcem kot najboljši politični proizvod. Prebeg poslancev iz ene stranke v drugo, gradnja objektov z enormnim zadolževanjem in sporni družinski nepremičninski posli s podjetji iz ciprskih nabiralnikov so se izkazali kot posebne slovenske vrednote, podpora evropskih voditeljev pa španska vas.


Zoran Janković vendarle ne bo imel tako lahkega dela za sestavo vladne koalicije, kot se morda zdi na prvi pogled. Mnogi v SD, ki je prav zaradi njega dočakala še večji volilni poraz, se bojijo njegovega avtokratstva. V Ljubljani ni problem dirigirati, če ima v mestnem svetu absolutno večino, neke vrste 50 plus, na državni ravni pa bo moral sestaviti koalicijo iz različnih strank. Brez političnega kupčkanja in popuščanja tako ne bo šlo. Desus je pripravljen sodelovati z vsako vlado, a vse do pokojninske reforme, katere vnovičen sprejem je napovedal Janković. Z liberalnim gospodarskim programom Virantove liste se bo Janković še težje ujel, še posebno če se res sploh ne bo hotel usklajevati in bo od svojih koalicijskih partnerjev zahteval, da se mu podredijo in brezpogojno podprejo njegov čez noč napisani program.

Tako bo tudi Slovenija dobila svojo kikiriki koalicijo, v kateri bodo vsak po svoje peli štirje petelini. Gre za že znano zgodbo, saj smo prav tako koalicijo nedavno že imeli. Njeni petelinčki so prepevali dobri dve leti, se med seboj sprli zaradi plena, nato pa se razpodili vsak na svojo stran. Posledica tega so bile predčasne volitve. Ker se bo kriza nadaljevala, verjetno vse to čaka tudi Jankovićevo vlado. Zato je povsem mogoče, da tudi njegova vladavina ne bo trajala štiri leta.
 

Loading...