Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Potres za slovensko desnico

Deli na:
Igor Kršinar: Potres za slovensko desnico

Potem ko je leta 2008 ostala zunaj državnega zbora stranka NSI in se vanj vrnila leta 2011, letos, če bodo neuradni podatki obveljali, v njem ne bo več SLS. Vse tri stranke skupaj so dosegle okoli 30 odstotkov glasov, od tega SDS 20,8, NSI pa 5,5 odstotka. SLS je za vstop v parlament zmanjkalo 0,02 odstotka glasov, to je približno 170 glasov. Vse tri stranke skupaj so po neuradnih podatkih dosegle okoli 260.000 glasov, kar je celo manj, kot jih je na prejšnjih treh volitvah zbrala zgolj SDS. Levica ima ustavno večino, ki ji omogoča celo spremembo ustave.

Najboljši uspeh so pomladne stranke dosegle leta 1996 in 2004, ko so dobile 45 poslanskih sedežev. Prvič niso mogle sestaviti vlade, ker nobena od strank ni dobila relativne večine, drugič jo je dosegla SDS, zato so lahko sestavile vlado. Za najslabši rezultat doslej so veljale volitve leta 2000, ko so komajda dosegle tretjino državnega zbora (31 poslancev). Po porazu leta 2008 se desnica nikakor ni več sposobna pobrati. Takrat je Janeza Janšo porazil Borut Pahor, nato Zoran Janković, zdaj pa še Miro Cerar. Čeprav je SDS izgubila okoli sto tisoč glasov, se ti niso prelili v drugi dve stranki, ki sta jih prav tako izgubili. Tako je celotna desnica pred hudim kadrovskim problemom, kako zmagati na volitvah. Seveda je to ob monopolu levice v medijih, civilni družbi in ustanovah zelo težko doseči, a očitno se je to vendarle dalo.

Zadnje volitve je zaznamoval odhod prvaka SDS v zapor po pravnomočni obsodbi v zadevi Patria, ki ji oporekajo tudi mnogi ugledni pravni strokovnjaki, celo ustavni sodniki v ločenih mnenjih. Poleg tega je zadeva Patria spremljala vse volitve od leta 2008. Toda za letošnji neuspeh desnice so krive tudi medsebojne razprtije pomladnih strank. Po razpadu druge Janševe vlade je najprej SDS zapustila SLS, v zadnjem letu so se poslabšali tudi odnosi med SDS in NSI. Medsebojne obtožbe so spominjale na leto 2000, ko so po razprtijah v Bajukovi vladi dočakale »zgodovinski poraz«. Letošnji poraz je še bolj zgodovinski. Pomladne stranke so vedno zmagale v slogi in vedno izgubljale v medsebojnih sporih. Letos je možno predvolilno koalicijo med njimi najbrž preprečil še zapor prvaka SDS. Preden ta ne bo svoboden, se pogovori ne bodo mogli obnoviti, s tem pa tudi ne začeti nujno potrebna kadrovska prenova pomladnih strank.