premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Odstavite Vena Tauferja!

Deli na:
Igor Kršinar: Odstavite Vena Tauferja!

Na žalitve nekdanjega sodelavca Udbe Vena Tauferja, da je revija Reporter »uradni medijski likvidator vlade«, je težko odgovarjati, saj povedo več o človeku, ki jih je izrekel. A vendarle je treba povedati, da Društvo slovenskih pisateljev ne more biti spoštovanja vredna organizacija, vse dokler jo bo vodila tako sporna oseba, kot je Veno Taufer. Po razkritju arhivskih dokumentov o sodelavcih SDV iz dosjeja BBC bi moral nemudoma odstopiti.

Če tega ni storil on, bi ga morala razrešiti pisateljska organizacija. Si predstavljate, kaj bi se zgodilo na Češkem, če bi se razkrilo, da je predsednik njihovega pisateljskega društva nekdanji sodelavec komunistične tajne službe? Tiste, ki je zaprla Vaclava Havla, velikega dramatika, oporečnika in poznejšega prvega predsednika demokratične Češke. Prepričan sem, da bi ga pisateljska organizacija nemudoma razrešila. Toda česa takega se na Češkem ne more zgoditi, saj je tam bila lustracija in so objavili imena vseh nekdanjih sodelavcev komunistične tajne službe.

Ker pri nas lustracije ni bilo, so se tajni sodelavci SDV lahko pretihotapili v civilne organizacije in politične stranke, kjer nadaljujejo delovanje s starimi metodami in skušajo lustrirati politično opcijo, ki prekinja z njihovo ideologijo. Tako se je Društvo slovenskih pisateljev spremenilo iz glasnika demokratičnih sprememb v glasnika politične opcije, ki jo je nekoč samo strmoglavilo. Ob nedavnih protestih je ta organizacija sprejela izjavo, v kateri zahteva odstop vlade, formiranje prehodne vlade narodne enotnosti in razpis predčasnih volitev.

Organizacija, ki jo vodi nekdanji sodelavec nekdanje komunistične tajne službe, zahteva odstop na demokratičnih volitvah izvoljene vlade in oblikovanje neke druge, ki bi bila bolj po okusu njihovega predsednika. V demokratični državi vlado izvolijo poslanci, izvoljeni na večstrankarskih volitvah, ti ji lahko tudi izglasujejo nezaupnico oziroma s konstruktivno zaupnico izvolijo novo. Ljudem iz totalitarnega režima očitno te stvari niso jasne, zato tudi ne morejo razumeti, da je svoboda tiska v tem, da imamo različne medije. Tudi take, ki pišejo o nekdanjih sodelavcih SDV in da brskajo po stvareh, ki bi jih oni radi skrili.

Prav zato bi moralo Društvo slovenskih pisateljev, preden zahteva odstop vlade, najprej pomesti pred svojim pragom in zahtevati odstop lastnega predsednika. Zatorej pozivam vse spoštovanja vredne književnike, da nemudoma sprožijo vse postopke za razrešitev Vena Tauferja z mesta predsednika DSP ali pa iz nje izstopijo in ustanovijo svojo organizacijo, ki bo drugače od te vsaj ugledna in spoštovanja vredna.