pia filipcic 1 Odkrito.si

Znana Slovenka s hudo poškodbo glave

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

Državni svetniki Svet24.si

Zdravstvo razpada, najpomembnejše vprašanje pa ...

meghan markle Svet24.si

Meghan Markle ima izgovor, da ji ne bo treba ...

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

karim merdjadi Njena.si

To je žena Karima Merdjadija

Kolumnisti

IGOR KRŠINAR o vmešavanju Kučana v slovensko notranjo politiko

Deli na:
IGOR KRŠINAR o vmešavanju Kučana v slovensko notranjo politiko

Ne poznam nobene države v EU, kjer bi nekdanji predsednik predlagal kandidata za predsednika vlade in nato z njim nastopil na volitvah. Prav tako ne poznam primera, da bi tak kandidat s komaj ustanovljeno stranko in na hitro sestavljenim programom zmagal na volitvah. Ne poznam nacionalne televizije v državah EU, ki bi jo nekdanji predsednik države lahko zlorabljal za politično propagando svojemu kandidatu. Prav tako ne poznam tega, da bi nacionalna televizija tako politično zlorabo omogočila celo dvakrat v istem mesecu. Vse to se dogaja v Sloveniji, državi, ki je leta 2008 celo predsedovala EU. Milan Kučan je bil do leta 1990 prvi človek edine dovoljene stranke v totalitarni državi, nato pa še dvanajst let demokratično izvoljeni predsednik demokratične države. Po odhodu z državne funkcije se je upokojil, pri čemer ob pokojnini dobiva še funkcionarski dodatek v višini pokojnine. Njegova bruto pokojnina skupaj znaša več kot 3.200 evrov mesečno, kar je tisoč evrov več, kot je najvišje odmerjena pokojnina v državi.


A vse to zanj ni dovolj, da bi v miru užival privilegirano pokojnino. Še naprej se vmešava v notranje politične zadeve in prepričuje državljane, katere politike naj volijo, sklepa predvolilne koalicije, poziva k odstopu premierja in nastavlja kandidata za premierja po svoji podobi. Še več, s svojimi političnimi pozivi nastopa na nacionalni televiziji. Tik pred volitvami je gledalcem obrazložil svojo podporo Zoranu Jankoviću, takoj po volitvah pa je v izjavi za nacionalno televizijo napadel stranke, ki niso hotele nemudoma vstopiti v koalicijo z njegovim kandidatom, ker se je ta do njih obnašal žaljivo in nedostojno. Ker ga je ubogala le ena stranka, druge pa ne, je dva tedna pozneje znova prišel v studio in požugal vsem voditeljem strank, ki razmišljajo o drugačnih koalicijah kot tisti z njegovim kandidatom. Voditeljica mu je postavljala vprašanja, ki so jih napisali v uredništvu, zato ni niti opazila, da ji je na nekatera že odgovoril. Tako novinarstvo se verjetno gredo v Iranu, v Severni Koreji ali na Kubi, nikakor pa v kateri drugi državi, članici EU.


Tudi nekdanji slovenski predsednik se po svojem vplivu ne more primerjati s kakim nekdanjim evropskim voditeljem, ampak kvečjemu z nedemokratičnimi ljudmi iz ozadja v državah tretjega sveta. Z ustanovitvijo svojega foruma vplivnih in mogočnih ter z glasnim vmešavanjem v notranjo politiko to sporoča tudi vsemu demokratičnemu svetu.

Loading...