DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

benjamin verbic Ekipa24.si

Benjamin Verbič odprl dušo in spregovoril tudi o...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

oblak danilovic 23 Ekipa24.si

Oblak s svojo Olgo že v Sloveniji, glejte, kam se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar o povezovanju tretjerazrednih strank

Deli na:
Igor Kršinar o povezovanju tretjerazrednih strank

Nekoč vodilna, danes pa zunajparlamentarna stranka LDS je predlagala povezovanje v tretji politični blok, kamor vabi sorodne zunajparlamentarne stranke. Pobudo je že predala strankam Zares, TRS in Demokratični stranki dela. LDS, Zares, TRS in DSD so na decembrskih predčasnih volitvah skupaj dosegle natanko štiri odstotke glasov, kolikor je potrebno za vstop v parlament. Toda glasovi volivcev se na volitvah ne seštevajo po matematičnih pravilih, zato ni nobenega zagotovila za uspeh, če bi omenjena druščina nastopila na skupni listi. Prav tako ne moremo napovedati, kako se bodo volivci odločali na naslednjih volitvah. Poleg tega pa LDS sploh še ni dobila pozitivnega odgovora nobene od vabljenih strank.

Pobuda, ki jo je prejšnji teden predstavil prvi človek LDS Iztok Podbregar, nekoč vodilni obveščevalec in vojak, je v bistvu popolnoma neresna. Stranka, ki so jo volivci vrgli iz parlamenta, težko pomeni neko tretjo pot. Edina pot, ki jo je pokazala, je namreč pot iz parlamenta. Zunaj hrama demokracije kriči, da je treba reči strankam vladajoče desnice ne, strankam parlamentarne levice pa, da se niso izkazale v tej vlogi. Hkrati se udeležuje sestankov iste parlamentarne levice, ki se po njenem ni izkazala. Če se že kdo ni izkazal, potem se niso izkazali ljudje iz strank, ki so izgubili zaupanje volivcev, da bi lahko spet sedeli v parlamentu. Resda predvsem zaradi Zorana Jankovića, ki jim pobral volivce, zdaj pa jih skuša spraviti še pod svoj politični dežnik.

Seveda gre za trik, kako se na naslednjih volitvah vrniti v parlament. Če bi LDS uspelo ostati v parlamentu, bi danes imel v njem večino levi politični blok, ki se zdaj brez nje ne more »izkazati«. V tem smislu je »tretji politični blok« podpora strankam parlamentarne levice in ne nekaj novega na slovenskem političnem prizorišču. Zato je neverjetno, da je neka neresna in povsem neiskrena pobuda neke zunajparlamentarne stranke dobila toliko prostora v elektronskih medijih. Jasno je, da je šlo za politično motivirane uredniške odločitve.

Tretja pot je doslej označevala novo socialdemokratsko usmeritev, ki se je zelo približala sredini oziroma neoliberalizmu, ki ga »liberalni demokrati« zavračajo. V mednarodni politiki pa je tako imenovano tretjo pot pomenilo gibanje neuvrščenih, držav, ki se niso hotele povezovati ne z zahodnim ne z vzhodnim blokom. V primeru LDS je tretja pot povezovanje strank, ki se niso uvrstile v parlament. Torej neuvrščenih strank.