stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar o povezovanju tretjerazrednih strank

Deli na:
Igor Kršinar o povezovanju tretjerazrednih strank

Nekoč vodilna, danes pa zunajparlamentarna stranka LDS je predlagala povezovanje v tretji politični blok, kamor vabi sorodne zunajparlamentarne stranke. Pobudo je že predala strankam Zares, TRS in Demokratični stranki dela. LDS, Zares, TRS in DSD so na decembrskih predčasnih volitvah skupaj dosegle natanko štiri odstotke glasov, kolikor je potrebno za vstop v parlament. Toda glasovi volivcev se na volitvah ne seštevajo po matematičnih pravilih, zato ni nobenega zagotovila za uspeh, če bi omenjena druščina nastopila na skupni listi. Prav tako ne moremo napovedati, kako se bodo volivci odločali na naslednjih volitvah. Poleg tega pa LDS sploh še ni dobila pozitivnega odgovora nobene od vabljenih strank.

Pobuda, ki jo je prejšnji teden predstavil prvi človek LDS Iztok Podbregar, nekoč vodilni obveščevalec in vojak, je v bistvu popolnoma neresna. Stranka, ki so jo volivci vrgli iz parlamenta, težko pomeni neko tretjo pot. Edina pot, ki jo je pokazala, je namreč pot iz parlamenta. Zunaj hrama demokracije kriči, da je treba reči strankam vladajoče desnice ne, strankam parlamentarne levice pa, da se niso izkazale v tej vlogi. Hkrati se udeležuje sestankov iste parlamentarne levice, ki se po njenem ni izkazala. Če se že kdo ni izkazal, potem se niso izkazali ljudje iz strank, ki so izgubili zaupanje volivcev, da bi lahko spet sedeli v parlamentu. Resda predvsem zaradi Zorana Jankovića, ki jim pobral volivce, zdaj pa jih skuša spraviti še pod svoj politični dežnik.

Seveda gre za trik, kako se na naslednjih volitvah vrniti v parlament. Če bi LDS uspelo ostati v parlamentu, bi danes imel v njem večino levi politični blok, ki se zdaj brez nje ne more »izkazati«. V tem smislu je »tretji politični blok« podpora strankam parlamentarne levice in ne nekaj novega na slovenskem političnem prizorišču. Zato je neverjetno, da je neka neresna in povsem neiskrena pobuda neke zunajparlamentarne stranke dobila toliko prostora v elektronskih medijih. Jasno je, da je šlo za politično motivirane uredniške odločitve.

Tretja pot je doslej označevala novo socialdemokratsko usmeritev, ki se je zelo približala sredini oziroma neoliberalizmu, ki ga »liberalni demokrati« zavračajo. V mednarodni politiki pa je tako imenovano tretjo pot pomenilo gibanje neuvrščenih, držav, ki se niso hotele povezovati ne z zahodnim ne z vzhodnim blokom. V primeru LDS je tretja pot povezovanje strank, ki se niso uvrstile v parlament. Torej neuvrščenih strank.