premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar o ozadjih politične krize

Deli na:
Igor Kršinar o ozadjih politične krize

V petek je minilo leto dni, odkar so predsedniki petih strank, Janez Janša, Gregor Virant, Karl Erjavec, Radovan Žerjav in Ljudmila Novak, sklenili koalicijo za izhod iz krize. Poslanci SDS, DL, Desusa, SLS in NSI so nato za predsednika vlade podprli Janeza Janšo. Koalicija se je rodila že na prvi seji državnega zbora, na kateri je 52 poslancev za predsednika izvolilo Gregorja Viranta. A zdržala ni niti do prvega rojstnega dneva.

Čeprav jo je uradno razklalo poročilo protikorupcijske komisije, obremenilno za Jankovića in Janšo, pa zadnji dogodki kažejo na politična ozadja. Oblikuje se namreč prav takšna koalicija, kot so jo želeli »strici iz ozadja« že takoj po volitvah. Ta »projektna« koalicija naj bi izvolila tehničnega mandatarja prehodne vlade do predčasnih volitev, ki bodo jeseni ali najpozneje spomladi prihodnje leto.

Prav to pa je bila tudi zahteva kulturniških organizacij, ki so se pred mesecem priključile protestom proti Janševi vladi. Dogodki potekajo natanko tako, kot so si zamislili scenaristi »ljudske vstaje«. Do predčasnih volitev naj bi se oblikovala še nova leva stranka, v katero se bodo skrili člani odsluženih LDS, Zares in TRS, da bi levica v naslednjem parlamentu lahko dobila absolutno večino.

Ključno vlogo v razbijanju koalicije je imel Virant, ki je že nekaj mesecev javno napadal največjo vladno stranko, uradni izgovor za odhod pa mu je dala protikorupcijska komisija. Ker je še pred sestankom koalicije javno pozval Janšo in Jankovića k odstopu z vseh funkcij, je s tem onemogočil premislek znotraj koalicije.

Tako sta se mu zmedeno pridružila Žerjav in Erjavec, slednji že zaradi kongresa, na katerem se bo znašel na tnalu levo usmerjenih članov. Viranta nista mogla ustaviti niti njegova ministra Janez Šušteršič in Senko Pličanič, ki sta skušala odhod iz vlade odložiti za mesec. Njuna zahvala, ki sta jo v odstopni izjavi napisala premierju, kaže na obžalovanje konca skupne poti.

Seveda se ob tem zastavlja vprašanje, ali bi koalicijo lahko rešil Janša s svojim odhodom. Kakršnegakoli mandatarja bi predlagal, bi tvegal, da z njim ne bo zadovoljen Virant, levici naklonjeni mediji pa bi ga javno raztrgali. Igra bi se nadaljevala vse do konca poniževanja SDS, ki nazadnje ne bi več imela koga ponuditi.

Najbrž so se te pasti zavedali v največji vladni stranki, zato zdaj Virantu prepuščajo, da nove zaveznike poišče med odmrznjenimi strici zamrznjenega Jankovića, skupaj z njimi sestavi prehodno vlado, nato pa na predčasnih volitvah izgine na smetišče zgodovine.