Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar o nenačelnosti tako imenovanega sredinskega trojčka

Deli na:
Igor Kršinar o nenačelnosti tako imenovanega sredinskega trojčka

Državni zbor je v sredo zvečer izglasoval konstruktivno nezaupnico drugi vladi Janeza Janše. Nova mandatarka Alenka Bratušek je dobila 55 glasov poslancev, med njimi so bili tudi glasovi poslancev Državljanske liste, Desusa in SLS. Ti so koalicijo zapustili, ker premier Janez Janša ni odstopil zaradi obremenilnega poročila protikorupcijske komisije. Težava pa je v tem, da so pri svojem doslednem zavzemanju za visoke etične standarde, kakršni veljajo v EU, povzročili poraz zgolj enega od dveh politikov z bremenom KPK. Po izglasovani nezaupnici namreč Zoran Janković ostaja ljubljanski župan, čeprav ga je KPK obremenila prav v zvezi z opravljanjem njegove funkcije. Poleg tega Janković do imenovanja nove vlade pod vodstvom Alenke Bratušek ostaja predsednik Pozitivne Slovenije.

Na začetku politične krize so vse tri stranke zahtevale, da se z vseh javnih funkcij umakneta tako Janša kot Janković, čez čas je za slednjega zadostovalo že to, da se umakne kot predsednik stranke, njegovo županovanje pa naj bi bila stvar Ljubljančanov. Toda Janković se je z bianko odstopno izjavo še naprej norčeval iz strank, ki so zdaj popeljale na oblast njegovo izbranko za mandatarko. Tako ni bil izpolnjen noben pogoj, niti strožji niti milejši, ki so ga te stranke postavile za sklepanje dogovorov s Pozitivno Slovenijo glede nove vlade.

Kot je ugotovil podpredsednik DL Janez Šušteršič, so z izglasovanjem Alenke Bratušek za mandatarko izgubili še zadnje orodje, s katerim bi lahko dosegli popoln umik Zorana Jankovića iz politike. Zdaj nimajo več nobenega zagotovila, da se bo res umaknil iz nje. Še več, zdaj bo imel Janković toliko večji interes, da v politiki ostane. Kajti od nove vlade bo odvisno nadaljevanje kazenskih postopkov proti njemu. Bomo videli, ali bo Gregor Virant dosegel, da Jankovićeva stranka ne bo prevzela resorjev za notranje zadeve, pravosodje in finance. Zelo slabo kaže, kajti zdaj tega niti ne zahteva več.

SLS se sicer umika v opozicijo in naivno »upa«, da je z glasom za kandidatko Zorana Jankovića sprožila predčasne volitve. Namesto nje v Trio Adijo vstopa SD Igorja Lukšiča, ki je še pred nekaj tedni izjavljal, da ne želi imeti nobenega opravka s strankama, ki ščitita svoja omadeževana predsednika. In čeprav poslanci Pozitivne Slovenije, vključno z novo mandatarko, niso obrnili hrbta Jankoviću, so socialni demokrati stopili z njimi v koalicijo. O predčasnih volitvah pa ni več govora – ne duha ne sluha. Trio Kučan - Golobič - Janković je namreč proti.