Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

IGOR KRŠINAR o dilemah Državljanske liste

Deli na:
IGOR KRŠINAR o dilemah Državljanske liste

Po predčasnih volitvah je Slovenija še bolj razdeljena. Čeprav je zmagala stranka Zorana Jankovića, ki ga je pred volitvami podprl Milan Kučan s svojim omrežjem, nima zagotovljene večinske podpore. Tako imenovana levica je segla zgolj do polovice državnega zbora. Predlagani mandatar Zoran Janković je takoj po volitvah pokazal, da vlado razume kot avtobus, v katerem je samo on za volanom, vsi drugi pa se lahko zgolj molče peljejo z njim.

Najprej je to dal vedeti odhajajočemu premierju Borutu Pahorju, zato ga je ta označil za avtokrata. Kljub temu je Kučan s svojim omrežjem zagotovil podporo Pahorjeve stranke njegovemu političnemu izbrancu. Sledilo je pritiskanje na Desus, saj tudi njegov predsednik Karl Erjavec ne želi pod Jankovićevo okrilje. Zdaj je mogoče pričakovati, da bodo poslanci Desusa Jankoviću zagotovili svoje glasove. Toda Jankoviću manjkata še dva glasova. Ker poslanca narodnih manjšin ne želita oddati ključnih glasov za sestavo slovenske vlade, Janković nujno potrebuje še Državljansko listo Gregorja Viranta. Koalicijo med Jankovićem in Virantom je pred volitvami napovedal že starosta borcev Janez Stanovnik.

Državljanska lista se predstavlja kot sredinska stranka, odprta za sodelovanje tako z levico kot z desnico. Po drugi strani pa njen predsednik Gregor Virant znan predvsem kot najbolj priljubljen minister Janševe vlade; v strokovnem svetu SDS je deloval vse do zadnjih dveh mesecev pred volitvami, ko se je odločil za svojo stranko. Državljanska lista je programsko precej bližje SDS in drugim pomladnim strankam kot stranki Zorana Jankovića. Tudi volilni izidi kažejo, da je stranka največji uspeh dosegala v volilnih okrajih, kjer je večina volivcev pomladnih.

Zato bi bil njen vstop v Jankovićevo koalicijo za te volivce prevara oziroma izdaja. Virant in njegovi najožji sodelavci pa ne odločajo zgolj o svojem nadaljnjem političnem obstoju. Odločajo o tem, po kateri poti bo šla Slovenija – ali bodo njeno usodo krojili možje iz preteklosti, ki še vedno iz ozadja vlečejo niti. Odločiti se bodo morali, ali bomo pred zakoni vsi enaki ali pa bo za družino Janković veljala imuniteta pred organi pravne države; ali nas bodo v Bruslju in New Yorku zastopali ljudje z mednarodnim ugledom ali eksotični politiki. Gregor Virant se bo moral odločiti, ali se bo v zgodovino zapisal kot človek, ki je ustoličil Zorana Jankovića, ali kot tisti, ki ga je še pravočasno ustavil.