premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Negativna dejanja Pozitivne Slovenije

Deli na:
Igor Kršinar: Negativna dejanja Pozitivne Slovenije

Prvi »pozitivec« Zoran Janković zahteva izredno sejo o javnofinančni vzdržnosti in stabilnosti Slovenije. S tem ne bi bilo nič narobe, če bi jo njegovi poslanci napisali dovolj artikulirano, predvsem pa brez sprenevedanja. Prav Jankovića so v oddaji TVS Pogledi Slovenije razkrinkali kot človeka, ki je prispeval k nastanku skoraj 200-milijonske luknje v NLB, ko je od bank zahteval nezavarovana posojila za družbo Grep, ki je gradila Stožice, zdaj pa ta nima s čim poplačati posojil. Tako bomo stroške za Jankovićev spomenik krili kar vsi slovenski davkoplačevalci.

Prvak PS je tudi med najbolj odgovornimi za slabe ocene ameriških bonitetnih agencij. Po predčasnih volitvah je bonitetna agencija Fitch izrazila razočaranje, ker je zmagal »človek, ki se je pojavil od nikoder«. V tem je videla nestabilnost slovenske politike, polega tega jo je zmotilo Jankovićevo nasprotovanje privatizaciji bank. Ko so se prvaki parlamentarnih strank poenotili o zapisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo, se je bonitetna ocena Slovenije izboljšala. A je upadla takoj, ko je Janković požrl dano besedo in umaknil svojo podporo zlatemu pravilu. Enako velja tudi za reforme, ki zamujajo predvsem zaradi tega, ker se strankam ni uspelo dogovoriti o zlatem pravilu in spremembah referendumske zakonodaje. Za ta zaostanek nosita največjo krivdo prav opozicijski PS in SD, ker sta se o ustavnih spremembah pogovarjali s figo v žepu.

Prejšnji teden se je Zoran Janković skušal prikazati kot moralen politik, ko je iz svojih vrst izključil poslanca Boruta Ambrožiča, ki so ga mediji razkrinkali kot plagiatorja v magistrski nalogi. Dejanje bi bilo za zgled drugim strankam, če bi enako ravnal tudi v primeru Marka Jakliča, ki je bil prav tako razkrit kot plagiator, vendar ga še naprej podpira na položaju direktorja Lekarne Ljubljana. Po svoje je to logično, saj največji problem Jankovićevih kadrov niso Ambrožič ali Jaklič niti udbovski ovaduh Mitja Meršol, temveč Janković sam.

Zaradi zahtevnega preiskovanja kaznivih dejanj od davčnih utaj do zlorabe položaja so na specializiranem državnem tožilstvu ustanovili posebno skupino, ki se ukvarja prav z Jankovićem. Preiskava poteka počasi in previdno. Strici iz ozadja pritiskajo. Direktorica davčne uprave je že odstopila, ker so njeni družini grozili s smrtjo zaradi postopkov proti Jankoviću. Slovenija deluje kot banana republika ali mafijska država. Kdor pozna naše razmere, nam zagotovo ne bo dal ugodne ocene.