Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Evropa na volilnem lističu: o dvojnih merilih v volilni kampanji

Deli na:
Evropa na volilnem lističu: o dvojnih merilih v volilni kampanji

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Lani so pred državnozborskimi volitvami slovenski televiziji lahko soočili kar 23 list, zato ne bi smel biti problem za letošnjih 14 evropskih list. Res pa med neparlamentarci tokrat ni Marjana Šarca.

Samo še dva dni imajo stranke, da prepričajo volivce, naj oddamo glas prav njihovim kandidatom. V soboto s bo začel volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča. Evropske volitve so pred petimi leti zanimale manj kot četrtino volivcev, kolikor se jih je tudi udeležilo, verjetno tudi letos ne bo bistveno drugače.

Morda jih bo nekoliko spodbudilo zadnje dogajanje na slovensko-hrvaški meji, ki spominja na švicarski sir z ogromno luknjami. Policisti in vojaki vse težje ustavljajo množice migrantov, ki se z Bližnjega vzhoda in Severne Afrike valijo v Evropo. Brez težav pridejo do BIH, nato na Hrvaško in od tam čez Slovenijo v obljubljene države. Ob tem se prebivalci obmejnih krajev soočajo z več težavami, od vlomov v njihove objekte ter smeti in oblačil, ki jih migranti pustijo za seboj, do nedavne ugrabitve, ki se je zgodila v Beli krajini.

Ker so migracije prva tema tudi na predvolilnih soočenjih, se lahko zgodi, da bodo slovenski volivci v Evropski parlament izvolili tudi prvega evroskeptičnega poslanca. Največ možnosti za to ima prvak SNS Zmago Jelinčič, medtem ko se bo moral prvak Doma Bernard Brščič še precej potruditi. Za druge stranke pa je vse odprto in do konca ne bomo vedeli, kako se bodo razdelili volilni glasovi in kdo od kandidatov bo izvoljen.

Veliko glasov SDS-SLS  lahko odškrneta Jelinčič in Brščič, saj sta za evroskeptični del volivcev SDS najbrž bolj prepričljiva. Hkrati pa njihov zmerni del nagovarja NSI.

Denimo skupna lista SDS in SLS, ki velja za favoritko volitev, lahko dobi tri mandate ali pa zgolj dva, pri čemer niti ni nujno, da bodo vsi izvoljeni poslanci iz SDS. Veliko glasov jim lahko odškrneta Jelinčič in Brščič, saj sta za evroskeptični del volivcev SDS najbrž bolj prepričljiva. Hkrati pa njihov zmerni del nagovarja NSI, ki tokrat nastopa z Ljudmilo Novak na prvem mestu, Lojze Peterle pa je tretji na listi. Izvoljen bo tisti od njiju, ki bo prejel več prednostnih glasov, manj je verjetno, da kar oba.

SD lahko dobi dva mandata na račun kadrovsko podhranjene LMŠ, ki bo vesela, če bo sploh dobila mandat. Podobno velja tudi za Levico po katastrofalnem nastopu Violete Tomić na evropskem soočenju, na katerem je s čudnimi grimasami pokazala, da pravzaprav nima o ničemer pojma. Igor Šoltes pa že ima rezervno službo, saj ga krog okoli Milana Kučana nagovarja, da prevzame stranko Desus, ki jo vse bolj potaplja obrambni minister Karl Erjavec.

Ključno je seveda, kako se bodo kandidati izkazali na soočenjih v zadnjem tednu, pri čemer bosta najbolj odločilni soočenji na TVS in POP TV. Zlasti na nacionalni televiziji bi se lahko potrudili in soočili vse kandidate skupaj, ne pa ločeno parlamentarce in neparlamentarce. Lani so pred državnozborskimi volitvami lahko soočili kar 23 list, zato ne bi smel biti problem za letošnjih 14 evropskih list. Res pa med neparlamentarci tokrat ni Marjana Šarca. Ali veljajo pravila za vse enako ali pa jih na RTVS prilagajajo sproti po političnih potrebah?

Foto: Bobo - Bernard Brščič, predsednik DOM - domovinske lige