lev Dobra karma

8. 8. je galaktični dogodek leta, vpliv bo trajal...

bojana ivanovic 3 Svet24.si

Bojana Ivanović ve, kako je na dnu in kako ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Kolumnisti

Biserka Karneža Cerjak: Türk, naše uspavalno sredstvo

Deli na:
Biserka Karneža Cerjak: Türk, naše uspavalno sredstvo

Kdo bi si mislil, da bo prijeten klepet med dvema tako sorodnima dušama, kot sta slovenski predsednik dr. Danilo Türk in pravkar odstopljeni nemški predsednik Christian Wulff, obenem tudi zadnji. Ko se je Türk na Finskem nedavno pogovarjal z Wulffom, je bila tema pogovora namenjena njunemu ponovnemu snidenju v Sloveniji maja letos.

Ponovno druženje bo zdaj splavalo po vodi, sicer pa ima odstopljeni Wulff zdaj tako ali tako povsem druge skrbi. Državni tožilci so namreč od nemškega parlamenta že zahtevali, da se Wulffu odvzame imuniteta, saj je obtožen, da je kot predsednik izkoristil ponudbo za ugodno posojilo v višini 500.000 evrov, prejeto od osebnih in poslovnih prijateljev.

A bolj kot to je nemško kritično javnost, predvsem pa opozicijo, vznemiril podatek, da je Wulff s svojo družino leta 2009 dopustoval na Floridi, let v poslovnem razredu, za katerega je treba odšteti 3000 evrov, pa je bil za Wulfffovo družino brezplačen. To je povsem v nasprotju s spodnjesaško zakonodajo, saj lahko člani vlade prejmejo darila, ki ne presegajo desetih evrov.

Se sliši znano in obenem kar neverjetno? Saj res, kakšna je pravzaprav razlika med predsednikom, ki leti brezplačno na račun svojih poslovnih prijateljev v poslovnem razredu letala na redni liniji, in med predsednikom, ki prav tako potuje na različne konce sveta, a si ob tem omisli najdražje lete s posebej najetimi letali, visoke stroške pa nato namesto zasebnikov poravnajo davkoplačevalci?

Ob tem velja še enkrat opozoriti, da tudi številni obiski slovenskega predsednika še zdaleč niso bili državniški, temveč dostikrat povsem napol zasebni; eden izmed takšnih je bil denimo let med Oxfordom in Londonom, kjer se je udeležil predavanj in obiskal hčerko, četudi je med njima le pičlih osemdeset kilometrov zračne linije.

Česa takšnega si ne bi privoščila niti angleška kraljica Elizabeta II., kaj šele odstopljeni nemški predsednik Wulff. Lahko si samo mislimo, kakšen bi bil šele javni linč za Wulffa ob takšnem primeru, ki smo ga v Sloveniji povsem prespali in smo ga pripravljeni celo nagraditi.

To navsezadnje potrjuje zadnja anketa, ki so jo naredili v časniku Finance, iz katere je razvidno, da smo vsi skupaj očitno že tako uspavani, da se bomo prebudili šele potem, ko bo Türk, ki za zdaj velja za glavnega predsedniškega favorita, že zdavnaj znova izstopil na glavni postaji.
 

Loading...