dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Biserka Karneža Cerjak o sitih besedah in »lačnih otrocih«

Deli na:
Biserka Karneža Cerjak o sitih besedah in »lačnih otrocih«

Dan D za Slovenijo pravzaprav ni bil dan tako težko pričakovane vseslovenske vstaje, ki se je ovešena s transparentom Vsi politiki v Barbarin rov klavrno končala v poznih večernih urah 21. decembra, temveč začetek humanitarne akcije Siti besed. Zanjo je v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine 23. oktobra poskrbel Studio marketing, v preteklosti bolj znan kot valilnica Kučanovih kadrov, med katerimi sta bila tako Špela Furlan kot Franci Perčič.

Naj bo, če kdo še vedno verjame, da gre v primeru »lačnih otrok« zgolj za dobronamerno ravnanje marketinških strategov, ne pa tudi za doslej večkrat preizkušeno in v politične namene povsem zlorabljeno medijsko taktiko. Ta se je namreč izkazala kot dober medijski recept že v času prve demokratično izvoljene Demosove vlade, ko nas je Delova novinarka Lada Zei vsak dan po radiu pozdravila z Dobro jutro, revščina.

Morda res lahko rečemo, da smo siti besed, toda ali je tudi res, da so otroci lačni, ker jim njihovi revni starši ne zmorejo plačati šolskega obroka? Ko nam Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine vztrajno ponavlja o lačnih otrocih v šolskih klopeh, bi bilo prav, da bi javnost seznanila s konkretnimi podatki na posameznih šolah. Raje nas skupaj s Studiem Marketing vsak dan zasipa z javnimi predstavitvami otrok, ki nam namesto pozdrava v stilu Lade Zei pripovedujejo izkušnje z lakoto ter se nam zahvaljujejo za vse podarjene malice in kosila.

Prav je, da verjamemo izpovedi otrok, toda prav je tudi, če prisluhnemo vsem tistim, ki nam na podlagi konkretnih podatkov sporočajo, da v nobeni izmed slovenskih šol ne bi smelo biti lačnih otrok. Malice so namreč dostopne prav vsem, tudi tistim, ki jih ne morejo plačati, saj ima vsaka šola na voljo poseben šolski sklad. In kadar to ni dovolj, lahko vsaki prizadeti družini, ki mora le prositi za pomoč, pomagajo občina ter vse druge humanitarne organizacije, ki res ne delujejo tako kot v zadnjih mesecih Studio marketing.

Za vsak primer naj bi za manj »lačnih otrok« poskrbeli še s pravkar sprejetim zakonom o šolski prehrani, s katerim bo od 1. februarja 2013 do brezplačne malice upravičena kar polovica osnovnošolcev in tretjina dijakov, desetina osnovnošolcev pa bo upravičena do brezplačnega kosila. Z zakonom bo omogočena tudi pridobitev subvencije za polnoletne dijake, ki nimajo več otroškega dodatka, za vse tiste, ki bodo izpolnjevali pogoje in bodo imeli veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državno štipendij, pa bodo izdane odločbe o subvenciji po uradni dolžnosti.

Bo to dovolj za vse očete in botre lačnih otrok iz lačne Slovenije?