Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Bankrot slovenske politike

Deli na:
Bankrot slovenske politike

Foto: Primož Lavre

Zadnja tri leta krize niso prinesla zgolj ekonomski, ampak tudi politični bankrot. Pokazala so nezmožnost političnih elit za reševanje problemov in njihovo simptomatično odtujenost od realnosti. To velja tudi za Slovenijo, ki ekonomsko pleše na robu bankrota, medtem ko je v politični bankrot že zdrsnila. Zato imamo prve predčasne volitve in smo zaenkrat priča neprepričljivim predvolilnim bojem.

O bankrotu slovenske politične elite pričajo tudi različne javnomnenjske ankete, po katerih zelo slabo kaže nekdaj velikim in pomembnim strankam, ki jim grozi izpad iz parlamenta in smetišče zgodovine. Slabo kaže tudi nekaterim manjšim strankam, ki so že dolgo na slovenskem parlamentarnem prizorišču. Kot vedno so tudi tokrat nekateri zaradi bankrota profitirali, vendar je vprašanje, če te zmage niso pirove. Najhuje je, da podobne negativne tendence razpoznamo celo pri nekaterih novonastalih strankah, ki po javnomnenjskih anketah obetajo veliko in ciljajo visoko, njihovo ravnanje pa ne obljublja nujnega preloma z dosedanjo politično prakso. Vse to priča o poglabljanju krize in zbuja dvome, da jo bodo prihajajoče volitve učinkovito presekale.

Propadli premier Pahor nam niti zdaj ne prizanaša s svojim cvetoberom neumnosti in laži. In to ravno s tistim, ki ga je pripeljal do padca njegove vlade, njegovo nekdaj zmagovito SD pa privedel na rob parlamentarnega praga. Najbolj preseneča, da Pahor še vedno vse vara s svojo poštenostjo. Čeprav Pahor ni in tudi ni bil nikoli pošten, ampak je nadvse nepošten politik. S svojo nepoštenostjo je povsem kontaminiral slovensko politiko. Zaradi Pahorjeve nepoštenosti je slovenska politika bankrotirala. Zato se je oblasti oklepal do konca. Če bi bil res pošten, bi bil že zdavnaj odstopil, ko je sprevidel, da zaradi aferaških koalicijskih partnerjev ni bilo več mogoče voditi vlade v takšni sestavi. Ker je vztrajal, je nase prevzel vsa sporna dejanja Golobiča, Kresalove, Dimičeve idr. Kdo bo sedaj saniral slovensko politiko, povrnil zaupanje vanjo med volivci? Njegovo nepoštenost bomo plačevali mi, volivci, še dolgo po tem, ko Pahorja ne bo več na političnem prizorišču.

Golobič in njegov Zares sta najzaslužnejša za bankrot slovenske politike. Namesto da bi se streznili, tudi v predvolilnem obdobju nadaljujejo z blodnjami. Po njihovem mnenju stranki grozi izpad iz parlamenta, ker je bila tako moralna in dosledna, ker se je tako silovito borila proti vsem lobijem, zato je vsem bila že od nekdaj v napoto. Očitno se je preveč samoomejevala, razen pri laganju in – blodnjah! Pri tem je najzanimivejše, da je Gregor Golobič svojo kariero gradil na tem, da je kritike obtoževal in žalil, da imajo blodnje. Zato preseneča, da se zdaj sam tako silovito predaja blodnjam, predvsem tistim samopoveličevalnim. Očitno je dokončno izgubil stik z realnostjo.

Prispevek Kresalove k bankrotu slovenske politike se kosa z Golobičevim. Zdaj nas ima za butaste in trobezlja, da je propadla, ker je bila preveč priljubljena. Joj, po vsem varljivem soju žarometov jo mediji zdaj zanemarjajo. Pa tako krčevito se bori za ženske! Za to bo primerno nagrajena, če LDS izpade iz parlamenta. Slab okus po Kresalovi in nezaupanje v političarke pa bosta ostala še dolgo po njej.

Najbolj je k bankrotu slovenske politike prispeval Milan Kučan, čeprav že dolgo ne opravlja nobene politične funkcije. Tudi v tej predvolilni kampanji se nenehno vmešava in trosi neumnosti. Ne samo da je »socialno občutljivega« turbokapitalista Jankovića razglasil za rešitelja levice in s tem slovensko levico potisnil v brezno, ampak kljub polnim ustom morale še vedno podpira Zares in Golobiča, ki je kot lažnivec zanikanje vsake moralnosti. Slovenska politika bo rešena bankrota šele, ko se bo povsem otresla Kučana in njegovega pogubnega vpliva.

Poglejmo si še tiste, ki imajo korist od političnega bankrota. Janševa SDS morda res žanje plodove političnega bankrota, vendar bo ob morebitni zmagi žela še osat svojih lastnih zdrah. Po glavi jih bo udarilo pumpanje z referendumi, nekonstruktivno bratenje s sindikati (ti bodo Janši spet takoj zabili nož v hrbet) in reformiranje lastne davčne reforme. Če bo Janša še naprej ponujal roko tistim, ki je nočejo (prej SD, zdaj Jankoviću), sebi bližje pa zavračal in napadal, tudi njemu grozi bankrot.

Tudi Virantov meteorski vzpon je plod političnega bankrota. Hitremu vzponu lahko sledi še hitrejši padec, saj je Virant pokazal, da je slovenska politika v tako hudi krizi ravno zaradi razlike med besedami in dejanji. Virant ima polna usta liberalizma, v resnici pa polne žepe davkoplačevalskega denarja za nadomestilo za brezposelnost. To ni protizakonito, je pa skrajno nemoralno, da kandidat za premiersko mesto govori o rezanju nepotrebnih stroškov in varčevanju, potem pa sam popolnoma izkrivlja koncept socialne pomoči. Kakšna pa je socialna pomoč, če je ob tem zaslužil skoraj 100 tisoč evrov? S tem pa je zanikal tudi temeljne postulate liberalizma o vitki državi in vodila, da vsak poskrbi sam zase.

Hude dvome zbuja tudi Zoran Janković in njegova stranka. Ni težava samo v tem, da se Janković trži kot levičar, čeprav to sploh ni. Njegov odnos priča o demokratičnem bankrotu: ne bom poslanec, ne bom minister, samo kralj, pardon premier, hočem biti. Če ne bom premier, bom pa spet župan Ljubljane. Če je kaj, potem je Jankovićev odprt prezir do parlamentarne demokracije pomembna novost, ki pa ne vodi iz politične krize, ampak jo zgolj poglablja in jo dela še bolj nerešljivo.