Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Andrej Černic o stranpoteh slovenskega poročanja z Bližnjega vzhoda

Deli na:
Andrej Černic o stranpoteh slovenskega poročanja z Bližnjega vzhoda

Nenadoma smo vsi postali samooklicani strokovnjaki za mednarodne odnose s specializacijo za vprašanje Bližnjega vzhoda. Mnenja pa si ustvarjamo predvsem na podlagi medijev. Zato bi morali biti pri poročanju posebno pozorni, ker gre za zelo občutljiva vprašanja. Poenostavljanja so namreč zelo zavajujoča. Le pomislimo, kako je bilo, ko je kak tujec pred dvajsetimi leti hotel razumeti tragedijo vojne na Balkanu in je zadeve poznal iz tretje ali četrte roke, in še to morda zelo površno.

Tako je tudi z zdajšnjimi vojnimi razmerami v Gazi. Človek, gledalec ali bralec, ki zadev ne pozna, bi želel dobiti takojšnji odgovor na vprašanja zakaj, kako, kdaj, kje. Slovenski mediji mu tako hitro razlago skušajo servirati. A pri tem ponavljajo napake, ki so jih drugi tuji mediji delali pri poročanju  o vojnih razmerah na Hrvaškem, Bosni in na Kosovu pred dvema desetletjema. Slovenski mediji posplošujejo. Posploševanje pa pripelje največkrat do nepotrebnih »navijaških ekscesov«. Stran, ki jo v večini primerov izbere slovenski medijski prostor, je palestinska. In to ne samo v tokratnem spopadu, ampak v splošnem imaginariju bližnjevzhodnih vprašanj. Slovensko novinarstvo je pri tem zelo pokroviteljsko do svoje ciljne publike v smislu, ti bom sedaj že jaz pojasnil, kako je s stvarmi.

S temi besedami, da ne bo pomote, ne ocenjujem in ne dajem vrednostnih sodb o upravičenosti izraelskega napada v takih okvirih: logično je, da je smrt otrok in civilistov ter bombardiranje šol, bolnišnic in podobnih objektov obsojanja vredno. O tem ni debate. Pri slovenskih medijih pogrešam nekaj drugega: objektivnejšo sliko dogajanja, predvsem ko gre za analize in poglabljanje. Pogrešam načenjanje pomembnih tem.

Je povprečnemu bralcu ali gledalcu povsem jasno, kakšen tip organizacije je Hamas? Kakšno vlogo igra in kako dejansko tudi vodilni kadri v Hamasu uporabljajo svoje civilno prebivalstvo v vojne namene? Je povprečnemu slovenskemu bralcu jasno, da živijo Palestinci tudi na Zahodnem bregu pod vodstvom neke druge organizacije – stranke (Al Fatah) in da na tem območju odprtih spopadov ni (čeprav je sovraštvo še vedno močno prisotno)? Je povprečnemu slovenskemu bralcu jasno, kako in od kod dobiva Hamas orožje in rakete, ki jih izstreljuje na izraelsko stran? Je povprečni slovenski bralec seznanjen s povezavo med Hamasom in Hezbolahom in posredno z Iranom?

Spet ne gre za vrednostne sodbe, kdo je v konfliktu na pravi strani: gre preprosto za teme, ki se v slovenskih medijih pojavljajo zelo malo in tako izkrivljajo celotno sliko. Žal.