Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Vlada Marjana Šarca sama sebi vnaprej onemogoča, da bi se uspešno lotila reform

Deli na:
Vlada Marjana Šarca sama sebi vnaprej onemogoča, da bi se uspešno lotila reform

Tanja Porčnik - Foto: arhiv Reporterja

Tanja Porčnik, predsednica Visio instituta

Ekipa je tako močna, kot je njen najšibkejši člen. Položaj, v katerem ima predlagana ministrska ekipa mandatarja Marjana Šarca kar precej šibkih členov, je nastal tudi zato, ker v Sloveniji politika že desetletja državljane prepričuje in jih je v veliki meri tudi prepričala, da naj se ministrov ne ocenjuje po strokovnosti ali izkušnjah, temveč naj bi bil za njihovo ustreznost edini kriterij, in v tem primeru je to zadostni kriterij, da je ministre izbrala politika, kar pomeni, da so jih koalicijske stranke izbrale izmed svojih vidnih članov.

Ko državljani sprejmemo tak argument politike in ne zahtevamo višjih meril za imenovanje ministrov, politiki omogočimo tudi to, da se določeni posamezniki presedajo z enega ministrskega stolčka na drugega, čeprav so svoje delo porazno opravili v preteklosti.

Hkrati nas politika prepričuje: ker politično nastavljeni ministri niso nujno strokovni ali izkušeni na področju, ki ga ministrstvo zajema, bodo strokovnost in izkušnje v kabinetu ministra zagotovili državni sekretarji. A kaj ko so tudi državni sekretarji velikokrat politično nastavljeni in zanje velja enak minimalni prag kot pri imenovanju ministrov.

Tako sestavljena vlada Marjana Šarca sama sebi vnaprej onemogoča, da bi se uspešno lotila krajšanja čakalnih dob v zdravstvu, celostne pokojninske reforme, vzpostavitve sistema za bolj kvalitetno izvajanje javnih naročil, krepitve pravne države ter zmanjšanja administrativnih in regulatornih postopkov za državljane in podjetja.

Državljani bomo vlado Marjana Šarca, tako kot vse druge pred njo in po njej, ocenjevali izključno po (ne)opravljenem delu. Vse drugo je politika.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24