Revija Reporter
Izjava dneva

Saša Veronik: Stroka svetuje – jejte vse. In dodaja: pomembno je le, kdaj ješ.

Saša Veronik

20. feb. 2016 8:12 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Danes so diete, poplava nasvetov, celo takih, kot so utrjeni pri nas, da jej petkrat na dan in več ... Vegansko ali paleolitsko, »low carb« ali »low fat«. Zmeda, vznemirjenost; nikjer več mojega nedeljskega blaženega miru. Kaj še sploh lahko jemo v trenutnem svetu? Kaj po decembrskih praznikih in pustnih kalorijah? Novo je to, da stroka svetuje – jejte vse. Izhaja iz evolucijskih danosti. In dodaja: pomembno je le, kdaj ješ. Današnje navade in nasveti o vsaj treh obrokih na dan in dveh, treh vmesnih prigrizkih je z evolucijskega vidika (baje) napačno. Organizem je po naravi naravnan na »post«. Šestnajst ali dvanajst ur brez hrane je najboljša medicina za srce, proti debelosti, sladkorni bolezni tipa 2 in morda celo proti raku.

»Ni nujno, da bi morali takoj jesti, če nam zaradi lakote malo zakruli.« Bolje aktiviramo presnovo in ji pomagamo k zdravemu delovanju, če jemo trikrat, še bolje, le dvakrat na dan, trdijo vrhunske kapacitete na polju zdravega prehranjevanja. Post ima dolgo tradicijo. A zdaj raziskovalci vedo bolj natančno, kaj se dogaja v celici. Najprej moram poudariti, da nikakor ni govora o ničelni dieti, o znamenitem pretiranem štiridesetdnevnem ali malo krajšem postu po pepelnici na primer! Ta je slej ko prej škodljiva in mora potekati pod skrbnim zdravniškim nadzorom s prejšnjim pregledom, analizo posameznika. Gre za to, da lahko jemo, kolikor nam srce poželi in kar imamo radi – vendar ob določenih urah.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA