državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Alex Podolinsky: Naš pristop kmetovanja je popolnoma drugačen, mi spreminjamo zemljo, humus

Deli na:
Alex Podolinsky: Naš pristop kmetovanja je popolnoma drugačen, mi spreminjamo zemljo, humus

Organsko kmetovanje uporablja gnojila z dopuščenimi količinami dušika, recimo kokošji gnoj. Naš pristop je popolnoma drugačen, mi spreminjamo zemljo, humus. Gre za popolno drugačno obliko kmetovanja, ki ni v sorodu s procesom organskega kmetovanja. 

Osnove gojenja rastlin so vse opisane na naši spletni strani, to moram poudariti. Ko sem začel kmetovati v Avstraliji, je bilo to na zelo slabi zemlji, na primer v sadovnjaku, preoranem z buldožerjem, zelo malo je bilo rodovitne vrhnje plasti. Zrahljal sem zemljo in jo obdelal s preparatom 500. 

V dveh letih sem imel, to je potrdilo tudi vladno testiranje krav, več maslene maščobe na hektar, ko se je pridela na konvencionalen način. Dva vladna agronomoma sta me prišla vprašat, kako se to zgodi. Pokazal sem jima 500 in gledal sem ju, kako se zbegana pogovarjata med seboj. Kaj od te rjave snovi lahko rastlina vpije, ju je zanimalo. V glavi sta imela še lekcije Justusa von Liebiga, po katerih lahko rastlina vpije le huminsko kislino, to je tekočino.

Rastline lahko sadiš na borni zemlji s pomočjo elementov, ki se raztopijo v vodi, a te rastline ne bodo zdrave in zemlja bo vse bolj mrtva. Zdaj smo v položaju, ko je v velikih področjih planeta, celo v Ukrajini, zemlja postala tako trda kot ta miza (potrka po lesu). 

Ko dežuje, voda ne pronica v zemljo, ampak se nabere na površju, in imamo poplave. Zemlja ne more več vpiti vode. Na neki avstralski univerzi so opravili več študij, v katerih so primerjali, koliko vode vpijejo biodinamične kmetije v primerjavi s konvencionalnimi sosedi. 

Na naših kmetijah ne vidiš vode na površju, vsa gre v zemljo, na sosednjih kmetijah pa imajo poplave. Pred dvajsetimi leti jih še niso imeli. Pred leti so me na predavanju v Italiji vprašali, kaj je najpomembnejša sestavina v zemlji, da ta deluje biološko. Kaj bi vi odgovorili?

INTERVJU V TISKANI IZDAJI REPORTERJA