profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Jordaniji se posiljevalci ne bodo več izognili kazni, če se bodo poročili s svojo žrtvijo

Deli na:
V Jordaniji se posiljevalci ne bodo več izognili kazni, če se bodo poročili s svojo žrtvijo

Po navedbah tožilstva je Rajnar 26. januarja letos »na silo občeval« s takrat 19-letnim dekletom. - Foto: Profimedia

Jordanski spodnji dom parlamenta je včeraj podprl odpravo člena kazenskega zakonika, ki je posiljevalcem omogočil izogibanje kazni, če so se poročili z žrtvijo posilstva.

O odpravi omenjenega člena v okviru osnutka novega kazenskega zakonika bo sedaj razpravljal še senat. V primeru zelene luči, bo zadnjo odločitev imel jordanski kralj Abdulah II.

Človekoljubne organizacije so odločitev spodnjega doma jordanskega parlamenta že pozdravile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik parlamenta Atef Taravneh je dejal, da je ukinitev spornega člena podprla večina poslancev v 130-članskem parlamentu. Pri tem ni razkril točnega števila poslancev, ki so glasovali proti.

Organizacije za pravice žensk so se za odpravo člena zavzemali več let. O odpravi omenjenega člena bo zdaj odločal 65-članski jordanski senat. Če bo senat potrdil odpravo, bo novi kazenski zakonik moral ratificirati še jordanski kralj.



"Današnji dan je pomemben korak za feministično gibanje in nevladne organizacije, ki jih uspelo, da so to spremembo v razpravo, da bi zaščitili žrtve posilstva," je dejala pravna svetovalka Jordanske ženske zveze Hala Ahed. Dodala je, da 308. člen ni imel pozitivnega vpliva na družbo, pač pa je bil zgolj koristil posiljevalcem.

Ahed je dodala, da so se za pravice žensk borili več let, njihovo delo pa še ni končano. V senatu je namreč tudi konservativni blok, z bojem pa bodo nadaljevali, dokler zakon ne bo ratificiran.

Kraljevi odbor, ki želi reformirati leta 1960 sprejeti kazenski zakonik, je februarja predlagal ukinitev spornega 308. člena. Odbor, čigar namen je predstaviti predloge za reformo kazensko-pravosodnega sistema, je septembra lani ustanovil jordanski kralj Abdulah II. K ukinitvi spornega člena zakona so pozvali tudi v organizaciji Human Rights Watch (HRW). Z ukinitvijo člena bi v Jordaniji okrepili vladavino prava in preprečili nekaznovanost za nasilje zoper ženske, je včeraj pozval HRW.

26. julija je podoben člen v kazenskem zakoniku ukinil tunizijski parlament, Maroko ga je preklical januarja 2014, Egipt pa leta 1999. Po navedbah HRW imajo v regiji podobne člene še Alžirija, Irak, Libija, Sirija in palestinska avtonomna območja.