Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpovi so odločeni ustaviti uhajanje informacij iz Bele hiše

Deli na:
Trumpovi so odločeni ustaviti uhajanje informacij iz Bele hiše

Foto: Profimedia

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je odločena zaustaviti uhajanje zaupnih informacij iz Bele hiše.

Minister za pravosodje Jeff Sessions je včeraj sporočil, da so v zvezi s tem obtožili štiri ljudi, ki naj bi razkrivali tajne dokumente ali prikrivali stike s tujimi obveščevalci, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Jasno in glasno bomo povedali, da se mora praksa izdajanja informacij končati," je na novinarski konferenci v Washingtonu včeraj poudaril Sessions, ki je pred novinarje prišel v spremstvu vodje ameriških obveščevalnih služb Dana Coatsa.

Dejal je, da objava velikega števila zaupnih informacij ovira delovanje izvršnih oblasti. Ob tem je sporočil, da je od januarja potrojil število preiskav proti tistim, ki so obtoženi spodkopavanja nacionalne varnosti, ker preveč izdajo medijem.

Ameriški predsednik Donald Trump Sessionsu očita, da ni bil dovolj odločen v boju proti uhajanju podatkov, ki bi morali ostati tajni. Sessions je včeraj dejal, da nobena vlada ne more biti učinkovita, če njen vrh ne more svobodno v tajnosti govoriti s tujimi voditelji. "Popolnoma se strinjam s predsednikom ter najostreje obsojam obsežno uhajanje informacij, ki zmanjšuje sposobnost naše vlade, da ščiti to državo," je poudaril.

Coats pa je na novinarski konferenci dejal, da uhajanje zaupnih informacij ogroža nacionalno varnost. Po njegovih besedah imajo te kršitve več virov, med katerimi je omenil tudi izvršne oblasti in kongres.