Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Šokirani bi bili, če bi videli, kako povsem smo pripravljeni na Severno Korejo

Deli na:
Trump: Šokirani bi bili, če bi videli, kako povsem smo pripravljeni na Severno Korejo

Foto: Profimedia

ZDA so "povsem pripravljene" odzvati se na morebitne grožnje iz Severne Koreje, je v včeraj objavljenem intervjuju zagotovil ameriški predsednik Donald Trump.

Pohvalil je tudi svoj "izreden odnos" s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, za "prijatelja" pa je označil tudi nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

"Tako smo pripravljeni, da nam ne bi niti verjeli," je za Fox News dejal Trump v zvezi z napetostmi s Severno Korejo. "Šokirani bi bili, če bi videli, kako povsem smo pripravljeni, če je to potrebno," je dodal predsednik, ki je v zadnjih mesecih s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom izmenjal kar nekaj žaljivk.

"Bi bilo lepo, če bi se temu lahko izognili? Odgovor je da," je nadaljeval Trump glede potencialnega konflikta. "Se bo to zgodilo? Kdo ve," je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja si je v zadnjih mesecih nakopala bes mednarodne skupnosti s šestim jedrskim poskusom in več izstrelitvami raket, ki bi lahko dosegle tudi ameriško ozemlje.

Na vprašanje o ameriški politiki glede Kitajske, dolgoletne zaveznice Pjongjanga, je Trump Peking pohvalil za "pomoč" pri uvajanju sankcij proti Severni Koreji. "On je za Kitajsko. In jaz sem za ZDA," je dejal glede Xija. "A imava zelo dober - rekel bi celo izreden odnos. In Kitajska nam resnično pomaga pri vprašanju Severne Koreje."

Trump se je dotaknil tudi vprašanja Irana in pojasnil, da nima nič proti temu, da Francija in Nemčija nadaljujeta trgovino s Teheranom. "Rekel sem jim, naj še naprej kujejo dobičke," je zagotovil. "Nič ne skrbite. Vi kar služite."



"So moji prijatelji. Res so. Dobro se razumem z obema, tako z Emmanuelom kot Angelo," je Trump pojasnil odnos s francoskim predsednikom in nemško kanclerko.

"Ne vem, kaj se bo zgodilo s tem dogovorom," pa je dejal glede zgodovinskega jedrskega dogovora svetovnih velesil z Iranom iz leta 2015, ki ga 13. oktobra ni želel potrditi.

Ameriški predsednik, ki je še posebej rad aktiven na spletnem družbenem omrežju Twitter, je spregovoril tudi o uporabi te platforme, na kateri mu sledi skoraj 41 milijonov ljudi. "Imam prijatelje, ki pravijo - oh, ne uporabljaj družbenih omrežij. A če sem odkrit, dvomim, da bi bil brez družbenih medijev danes tukaj," je povedal.

"Tvitanje je kot pisalni stroj," je še dodal. "Ko sporočilo pošljem ven, ga takoj objavite. Na primer pred dnevi sem nekaj objavil. Dve sekundi kasneje gledam vaš program in je že v njem," je dejal.

Prepričan je, da se lahko z uporabo spletnih družbenih omrežij izogne medijem, ki ga obravnavajo "nepošteno". "Sicer ne bi uspel spraviti sporočila v svet," je dejal.

Ob tem se je še potrepljal po hrbtu rekoč, da so njegovi tviti "dobro oblikovani". "Vedno sem bil dober učenec," je bil zadovoljen.