sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump hoče register muslimanov v ZDA, Obama pa ga je ravno zbrisal

Deli na:
Trump hoče register muslimanov v ZDA, Obama pa ga je ravno zbrisal

Foto: Getty Images

Donald Trump se zaradi terorističnih napadov in groženj zavzema register obiskovalcev iz muslimanskih držav.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je zaradi terorističnega napada v Berlinu in atentata na ruskega veleposlanika v Turčiji ponovno obudil zamisel o prepovedi potovanj muslimanov v ZDA ali uvedbi posebnega registra zanje, ki ga ZDA sicer že imajo oziroma so ga imele do včeraj, ko ga je vlada izbrisala.

ZDA so po 11. septembru 2001, ko je teroristična mreža Al Kaida pobila skoraj 3000 Američanov, vzpostavile poseben register za moške obiskovalce in priseljence iz muslimanskih držav, ki je veljal tudi za Severnokorejce.

Od leta 2011 naprej vlada tega registra ni več uporabljala, iz administracije predsednika ZDA Baracka Obame pa je včeraj prišla novica, da ga bodo uničili. Dan po Trumpovi oživitvi zamisli po posebnem nadzoru nad muslimani takšna najava vlade ni naključje in Trump bo moral začeti znova.



Iz Trumpove tranzicije je včeraj prišlo tudi sporočilo, da bo nekdanjo šefico kampanje Kellyanne Conway, ki ga je rešila pred porazom z neverjetno uspešno komunikacijo z mediji oziroma javnostjo, nagradi s položajem osebne svetovalke v Beli hiši. Conwayeva je prva ženska šefica uspešne kampanje za predsednika ZDA v zgodovini.

Trump je prav tako popravil podpornika Newta Gingricha, ki si je dovolil mnenje, da geslo "izsušiti močvirje" ne velja več. Trump je med kampanjo Washington primerjal z močvirjem polnem aligatorjev (lobistov in posebnih interesov), ki ga bo izsušil.

Potem ko je na položaje v kabinetu imenoval milijonarje in milijarderje, se je Gingrichu zazdelo, da geslo ne velja več in je to povedal v nedavnem intervjuju. V četrtek jih je dobil po prstih od Trumpa osebno in je sporočil, da se mu je zareklo in da so aligatorji še naprej ogroženi.