profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Theresa May je morala žrtvovati svoja najtesnejša svetovalca

Deli na:
Theresa May je morala žrtvovati svoja najtesnejša svetovalca

Foto: Profimedia

Po slabem izidu na parlamentarnih volitvah, na katerih konservativcem ni uspelo ubraniti absolutne večine, sta včeraj s položaja odstopila oba najtesnejša sodelavca in svetovalca britanske premierke Therese May, Nick Timothy in Fiona Hill.

Kot je v blogu zapisal Timothy, prevzema odgovornost za svoj del v volilnem manifestu konservativcev, ki je bil po pisanju BBC deležen kritik številnih poslancev. Svojemu položaju se je odpovedal že v petek, je pojasnil.

Iz stranke so včeraj sporočili, da je odstopila tudi druga najpomembnejša svetovalka Mayeve, Fiona Hill. Tako Timothy kot Hillova sta Mayevi svetovala že v obdobju, ko je bila notranja ministrica, med letoma 2010 in 2016.

Vse od objave izidov volitev, na katerih so konservativci izgubili absolutno večino v spodnjem domu parlamenta, sta bila oba deležna kritik in tudi pozivov k odstopu.

Kot piše BBC, naj bi Mayevi v primeru, da ne odslovi dvojice, v stranki grozil upor glede njenega nadaljnjega vodenja.

Še posebej Timothy je obveljal za odgovornega za eno najbolj zgrešenih potez volilnega boja - načrt za reformo financiranja zdravstvene oskrbe, po kateri naj bi nekateri starejši zanjo plačevali več. Opozicija je predlog označila kot "davek na demenco".

Mayeva namerava kljub slabemu rezultatu ostati na položaju in naj bi že včeraj dokončala oblikovanje svoje nove vladne ekipe, v kateri bo na ključnih ministrstvih ohranila ista imena kot doslej.

Torijci bi za večino potrebovali 326 poslanskih sedežev, a so jih osvojili le 318. Vladati nameravajo od podpori severnoirskih unionistov, ki so zasedli deset poslanskih sedežev.