Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Teroristični trio želel razstreliti avto bombo na newyorškem Times Squareu

Deli na:
Teroristični trio želel razstreliti avto bombo na newyorškem Times Squareu

Ameriške oblasti so lani s pomočjo agenta pod krinko, ki se je izdajal za podpornika teroristične skupine Islamska država (IS), preprečile načrtovane napade na podzemno železnico v New Yorku in tamkajšnji trg Times Square.

Tako po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izhaja iz obtožnice zoper tri moške, ki jo je v petek objavilo tožilstvo.

Omenjena trojica naj bi sodelovala pri načrtovanju napadov, ki naj bi jih nameravali izvesti v imenu IS med lanskim muslimanskim svetim mesecem ramazanom, torej junija ali julija. Navdih zanje naj bi dobili ob napadih na koncertno dvorano v Parizu leta 2015 in podzemno železnico v Belgiji nekaj mesecev kasneje, za katere je odgovornost prevzela IS.

Obtoženi so 19-letni Kanadčan Abdulrahman El Bahnasawy, prav tako 19-letni Američan Talha Haroon, ki živi v Pakistanu, ter 37-letni Russell Salic s Filipinov. El Bahnasawy je v Kanadi kupil snovi potrebne za sestavo bombe, aretirali pa so ga maja lani, ko je potoval v ZDA. Kasneje naj bi se mu po načrtu pridružil še Haroon, medtem ko naj bi Salic priskrbel denar za operacijo.



Njihove načrte je prekrižal agent FBI, ki se je izdajal za podpornika IS in je komuniciral z vsemi tremi obtoženimi. Iz pogovorov naj bi izvedel, da sta El Bahnasawy in Haroon identificirala več krajev in dogodkov v New Yorku, kjer bi lahko izvedli napade, med drugim podzemno železnico, Times Square in nekatere koncertne dvorane. El Bahnasawy naj bi agentu FBI poslal fotografijo Times Squarea in pripisal, da "za to zagotovo potrebujemo avtomobil bombo", ob neki drugi fotografiji pa zapisal, da je treba "pobiti veliko ljudi".

Haroon in Salic sta bila v tujini že aretirana in čakata na izročitev ZDA.

New York je že bil prizorišče terorističnih napadov 11. septembra 2001, v katerih je umrlo skoraj 3000 ljudi. Ti dogodki so sprožili ameriško "vojno proti terorizmu", kar je vključevalo tudi vojaški napad na Afganistan in Irak. Nazadnje je eksplodiralo v New Yorku septembra lani, ko je v četrti Chelsea razneslo doma narejeno bombo iz ekonom lonca, pri čemer je bilo poškodovanih 29 ljudi.