stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mahnič: Preprečen kibernetski napad na klinični center

Deli na:
Mahnič: Preprečen kibernetski napad na klinični center

UKC Ljubljana - Foto: Bobo

Kibernetske napade, ki so v petek odjeknili po vsem svetu, je na včerajšnji seji obravnaval tudi odbor DZ za obrambo.

Kot je po seji pojasnil predsednik odbora Žan Mahnič, so jim pristojne službe pojasnile, da so v Sloveniji seznanjene samo z napadom na Revoz, so pa obrambni mehanizmi preprečili napad na klinični center in druge zdravstvene ustanove.

Mahnič je po koncu seje petkove udore v sisteme označil za "čisto kriminalno dejanje". Kot je dodal, še vedno ni jasno, kdo je napad izvedel, kljub temu, da so se v zvezi s tem pojavile mnoge špekulacije.

"Predvsem obveščevalne službe ugotavljajo, da varnost nikjer ni 100-odstotna, internet prinaša številne pasti, lahko pa rečem, da je bil z nekaterimi obrambnimi mehanizmi, ki jih imamo, v petek uspešno preprečen napad na klinični center in še na nekatere druge zdravstvene ustanove, ki so bile tudi tarča napada v Sloveniji," je dejal.

Mahnič je povedal tudi, da člani odbora niso bili seznanjeni s podatki, ki bi potrjevali, da je bilo v Sloveniji osem napadov, kot so v soboto poročali mediji. Kot je dejal, policija ve samo za Revoz.



"To ni nič novega, takšni napadi so zadnjih dveh letih so gospodarskim družbam povzročili približno milijon evrov škode," je še dejal poslanec in izpostavil, da problem predstavlja predvsem dejstvo, da gospodarske družbe takšnih napadov ne prijavijo, predvsem ker se bojijo, kaj bo s poslovnimi partnerji. Je pa po podatkih policije uspešno preiskanih okoli 44-odstotkov takšnih kaznivih dejanj, je še povedal.

Slovenija po besedah Mahniča na področju kibernetske varnosti gradi infrastrukturo, trenutno pa se izvaja t.i. dvotirni pristop. "To pomeni, da se na eni strani pripravi zakon o kibernetski varnosti, na drugi strani pa, da se gre v njegovo izvedbo. To trenutno počne urad za varstvo tajnih podatkov," je pojasnil.

Problem pa Mahnič vidi v tem, da "imamo na oblasti koalicijo, ki se pomena kibernetske varnosti ne zaveda". Odbor je po besedah njegovega predsednika včeraj med drugim glasoval o sklepih, ki so šli v smeri zaščite kritične infrastrukture, njeno posodabljanje ter zagotovitev finančnih sredstev za kibernetsko varnost.

Poslanci SMC, SD in DeSUS so glasovali proti, zato se je seja končala brez sprejetih sklepov. "To dokazuje, da se vladajoča koalicija do problema obnaša brezbrižno," je bil kritičen Mahnič.