profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svetovni voditelji v Münchnu o globalni varnosti

Deli na:
Svetovni voditelji v Münchnu o globalni varnosti

Foto: arhiv Reporterja (slika je simbolična)

V znamenju čezatlantskih odnosov se v Münchnu začenja tridnevna varnostna konferenca, na kateri pričakujejo izjemno udeležbo svetovnih voditeljev in ministrov.

Na panelih in dvostranskih srečanjih bodo razpravljali o varnostnih razmerah v svetu, ki jih obkrožajo številne negotovosti. V Münchnu bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

V bavarski prestolnici se bo ob strogih varnostnih ukrepih na 53. Münchenski varnostni konferenci zbralo prek 80 zunanjih in obrambnih ministrov, 30 predsednikov in premierjev ter številni voditelji mednarodnih organizacij. Spričo trenutnih razmer v svetu, ki jih zaznamuje izjemna negotovost, je pričakovati eno najbolj napetih konferenc doslej, meni njen vodja, nemški diplomat Wolfgang Ischinger.

V središču bodo brez dvoma čezatlantski odnosi po izvolitvi Donalda Trumpa za novega ameriškega predsednika. Podpredsednik ZDA Mike Pence bo v soboto prvič na velikem odru predstavil varnostno politiko Bele hiše, kar spričo številnih nejasnosti in mešanih signalov, številne države že težko pričakujejo.



Določena stališča je že v sredo na zasedanju obrambnih ministrov članic Nata v sredo pojasnil ameriški obrambni minister James Mattis. Ta je potrdil zavezanost Natu, obenem pa zaveznice pozval k zvišanju obrambnih izdatkov do konca leta, sicer bodo ZDA zmanjšale svoj prispevek.

Konferenca v Münchnu velja za enega najpomembnejših svetovnih srečanj na področju varnostne politike, ne le zaradi programa, temveč tudi številnih dvostranskih srečanj ob robu. Teme, ki jih bodo načeli, zajemajo vojno v Siriji, odnose z Rusijo, prihodnost EU, konflikt v Ukrajini in številne druge.

Tudi predsednik republike Borut Pahor bo imelo vrsto dvostranskih srečanj, med drugim s podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom in iranskim zunanjim ministrom Mohamadom Džavadom Zarifom. V Münchnu bo tudi obrambna ministrica Andreja Katič.