Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

So Rusi širili laž, da so nemški vojaki v Litvi posilili mladoletnico?

Deli na:
So Rusi širili laž, da so nemški vojaki v Litvi posilili mladoletnico?

Foto: arhiv Reporterja

Litovske oblasti so sprožile preiskavo, s katero želijo najti odgovorne za lažno novico, da naj bi nemški vojaki v Litvi posilili mladoletnico.

Kot je povedal vodja preiskovalcev Darius Valkavičius, je novica prišla iz države, ki ni članica EU. Nato je avtorstvo pred tem pripisal Rusiji, zaradi katere je nemška vojska sploh prispela v Litvo.

Tiskovni predstavnik litovskega parlamenta Viktoras Pranckietis in nekateri drugi mediji so v sredo prejeli pismo z navedbami, da so nemški vojaki v bližini vojaške baze v Litvi, kjer so nastanjeni, posilili mladoletnico. Preiskava je pokazala, da gre za lažno novico in da se incident ni nikoli zgodil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovna predstavnica litovskega obrambnega ministrstva je sporočila, da ministrstvo lažno novico obravnava kot provokacijo proti Natu in njegovim naporom za povečanje varnosti na vzhodu Evrope. Preiskavo ozadja novice so sprožili v petek, Natovi predstavniki pa so že v četrtek izrazili prepričanje, da za njo verjetno stoji Rusija.



Litva je po zaostritvi napetosti na vzhodu Ukrajine izrazila strah pred morebitnim ruskim vojaškim posegom na njeno ozemlje. Litovska predsednica Dalia Grybauskaite je kot ključni grožnji izpostavila militarizacijo in ruske vojaške vaje.

Voditelji zveze Nato so nato julija lani na vrhu v Varšavi potrdili napotitev štirih bataljonov z okoli 4000 vojaki v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko. Nato naj bi s krepitvijo vojaške navzočnosti na svojih vzhodnih mejah odgovarjal na grožnjo, ki jo predstavlja Rusija. Moskva sicer trdi, da nima nobenih ozemeljskih teženj, Nato si po njenem mnenju s tem le želi obkrožiti Rusijo.

V Natovi okrepljeni prisotnosti bo sodelovala tudi Slovenija. V Latvijo bo odšlo do 50 pripadnikov Slovenske vojske. V bataljonu pod kanadskim poveljstvom, ki naj bi štel med 1000 in 1200 pripadnikov, bodo sodelovali še vojaki iz Italije, Španije, Poljske in Albanije.