profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Se bo Putin danes hotel srečati s Trumpovim zunanjim ministrom?

Deli na:
Se bo Putin danes hotel srečati s Trumpovim zunanjim ministrom?

Rex Tillerson - Foto: Profimedia

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson se bo na prvem obisku v Rusiji danes srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Ali se bo sešel tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, še ni jasno. Po napovedih pa bo Tillerson od Rusije zahteval, naj se opredeli, na čigavi strani je v sirskem konfliktu.

Kot je Tillerson povedal v torek v Italiji ob srečanju zunanjih ministrov skupine gospodarsko najrazvitejših držav G7, mora Moskva izbrati, ali bo v sirskem konfliktu na strani ZDA in njenih zaveznic ali pa bo zaveznica režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, šiitskega gibanja Hezbolah in Irana.

Do prvega obiska kakega visokega ameriškega predstavnika v Rusiji po začetku mandata ameriškega predsednika Donalda Trumpa prihaja v času zaostrenih razmer v Siriji po kemičnem napadu na Kan Šejkun, v katerem je umrlo najmanj 87 ljudi in za katerega mednarodna skupnost obtožuje sirsko vlado. V odgovor na napad so ZDA minuli četrtek napadle sirsko vojaško oporišče, iz katerega naj bi Sirija izvedla ta napad.


Putin je ameriško posredovanje označil za agresijo na suvereno državo in kršitev mednarodnega prava na podlagi izmišljenih izgovorov.

Tillerson je v nedeljo dejal, da bo Rusijo opozoril, da ji ne uspeva preprečevati uporabe kemičnega orožja v Siriji. "Od ruskega zunanjega ministra Lavrova in ruske vlade bom zahteval spoštovanje njihovih zavez do mednarodne skupnosti," je poudaril.

Rusija je pred obiskom ameriškega državnega sekretarja izrazila upanje, da se bosta državi izognili konfliktu in bosta konstruktivno sodelovali. "Upamo, da to želi tudi ameriška stran," je v torkovem sporočilu za javnost pred obiskom zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Tillerson, ki je bil do imenovanja na položaj glavni izvršni direktor naftnega velikana ExxonMobil, se sicer z ruskim predsednikom Putinom pozna že 20 let, od njega pa je leta 2013 prejel odlikovanje red prijateljstva.