profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savdska Arabija bi se šla turizem - bodo na plažah patruljirali šeriatski policisti?

Deli na:
Savdska Arabija bi se šla turizem - bodo na plažah patruljirali šeriatski policisti?

Foto: youtube

Savdska Arabija je zagnala megalomanski turistični projekt, v sklopu katerega namerava 50 otokov in drugih lokacij na obali Rdečega morja spremeniti v luksuzna letovišča.

Država v luči padanja cen nafte po poročanju britanskega BBC pospešeno išče nove vire prihodkov, turizem pa je ključni element njene nove gospodarske in družbene vizije.

Savdska Arabija želi z novim turističnim projektom pritegniti tako domače kot tuje goste, slednjim pa bo po poročanju BBC država omogočila lažji dostop do viz.

Za zdaj še ni znano, ali bodo v letoviščih veljala tudi bolj ohlapna pravila glede sicer strogih meril oblačenja in nekaterih drugih prepovedi. V Savdski Arabiji so med drugim prepovedani kinematografi, gledališča in alkohol.


Po načrtih bo gradnja letovišča stekla leta 2019, v prvi fazi, ki naj bi bila končana do leta 2022, pa nameravajo zgraditi novo letališče, več luksuznih hotelov in ostalih nastanitvenih objektov.

V Savdsko Arabijo se sicer steka na milijone tujih gostov, ki v državo odpotujejo službeno ali se udeležujejo romanja v Meko. Stroga verska in družbena pravila pa so se izkazala kot neprivlačna za turiste. Slednje je po poročanju BBC doslej tamkajšnjim prebivalcem ustrezalo, zdaj pa država zaradi nižjih cen nafte pospešeno išče nove vire prihodkov.

Turistični projekt je sicer del načrta Vizija 2030, za katerega se zavzema savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. V skladu s tem načrtom bodo letovišča gradili na 200-kilometrski zahodni obali Rdečega morja.

Turisti bodo lahko uživali v zaščitenih koralnih grebenih in parkih z redkimi divjimi živalmi, kot sta arabski leopard in sokol. Ogledali si bodo lahko tudi nabatsko mesto Madain Saleh, ki spada na Unescov seznam svetovne dediščine, ter uživali v aktivnostih, kot so skoki s padalom, planinstvo in plezanje.