Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin snubi mladino, ki gre prvič na volitve; zmagal naj bi že v prvem krogu

Deli na:
Putin snubi mladino, ki gre prvič na volitve; zmagal naj bi že v prvem krogu

Foto: arhiv Reporterja

Ruski premier Vladimir Putin, ki velja za favorita na ruskih predsedniških volitvah 4. marca, v predvolilni kampanji privablja tudi mlade, ki bodo tokrat volili prvič. Da je za "prvič" njihova najboljša izbira Putin, mlade volivce prepričujejo dvoumni video posnetki, ki sprva vzbudijo vtis, da je govora o izgubi nedolžnosti, ne prvem glasovanju.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, profesionalno posneti video posnetki namigujejo, da mlada dekleta skrbi, da bodo izgubila nedolžnost, nato pa se izkaže, da se sprašujejo, za koga naj prvič oddajo svoj glas na volitvah. Odgovor, prikazan na koncu vsakega posnetka, je jasen: "Putin - prvič je iz ljubezni".

"Veste, gospod doktor, zelo me je strah, čeprav se za to odločam iz ljubezni," v igranem prizoru govori mlado dekle. "Seveda razumem, vsakogar je prvič strah," odgovori zdravnik. "Najpomembneje je, da zaupaš svoji izbiri. Ker je zaupanje ljubezen. In svoji izbiri lahko zaupaš," nadaljuje zdravnik, sledi pa kader s Putinovo podobo in romantično glasbo. Naslednji kader prikazuje dekle, kako veselo odhaja na volišče.

V drugem oglasu zdravnik nekemu drugemu dekletu svetuje: "Najpomembneje je, da si prepričana, da je varno. Še posebej prvič". In ko se prikaže Putinova fotografija, se sliši zdravnikov nasvet: "Z njim je varno". Posnetek se znova zaključi z dekletom, ki gre na volišče.

Tretji oglas prikazuje dekle, ki o svoji "izbiri za prvič" sprašuje vedeževalko. Ta ji potrdi, da je Putin, ki je upodobljen na "karti srčnega izbranca", prava izbira zanjo.

Na četrtem posnetku pa se več deklet v garderobi med ličenjem za nastop pogovarja o svojem izbrancu. Strinjajo se, da je Putin najboljša izbira "za prvič".

V oglaševalski agenciji, ki je oglase izdelala in objavila na strani www.perviiraz.ru, navajajo, da želijo privabiti mlade, naj sodelujejo na volitvah.

Tokratni oglasi sicer niso prvi primer, da Putinov tabor pri nagovarjanju mladih namiguje na spolnost, poroča AFP. Pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra lani je tako njegova stranka Enotna Rusija objavila video posnetek, ki prikazuje mlad par, ki se sreča na volišču, se očitno ljubi v glasovalni kabini in skupaj odda glasovnici. "Dajmo skupaj," rečeta po oddaji glasov.


Zmaga že v prvem krogu

Ruskemu premieru Vladimirju Putinu se na predsedniških volitvah 4. marca obeta zmaga že v prvem krogu. Kot kaže danes objavljena neodvisna javnomnenjska raziskava agencije Levada center, bi Putina podprlo 66 odstotkov volivcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na drugem mestu je kandidat Komunistične stranke Genadij Zjuganov, ki bi glede na raziskavo prejel 15 odstotkov glasov, na tretjem pa vodja liberalno demokratske stranke Vladimir Žirinovski, ki bi ga podprlo osem odstotkov ruskih volivcev. Neodvisni kandidat Mihail Prohorov bi prejel šest odstotkov, kandidat Pravične Rusije Sergej Mironov pa pet odstotkov glasov.

Raziskava je tako pokazala, da je praktično nemogoče, da bi v Rusiji potekal drugi krog volitev, česar se je nadejala ruska opozicija. V agenciji Levada center ocenjujejo, da v prihodnjem tednu dni ni pričakovati dramatičnih sprememb v odnosu volivcev.

Čeprav Putin praktično že velja za zmagovalca volitev in ima šestletni predsedniški mandat že v žepu, mu podpora med Rusi upada. Najvišjo, 85-odstotno podporo, je užival sredi leta 2008, ta mesec pa mu je padla na 65 odstotkov. Po poročanju ameriške tiskovne agencij AP izidi javnomnenjskih raziskav, kažejo, da so Rusi vse bolj naveličani Putinovega značaja in njegovih obljub, ki jih pogosto ne izpolni.

Putin, ki je bil že dva mandata ruski predsednik, je obakrat zmagal v prvem krogu. Leta 2000 je zanj glasovalo 53 odstotkov volivcev, leta 2004 pa 71 odstotkov. Na volitvah 2008, na katerih Putin v skladu s tedanjo ustavo ni mogel kandidirati za tretji zaporedni mandat, pa je njegovega naslednika Dmitrija Medvedjeva podprlo 71 odstotkov Rusov.

Sodelujoči v raziskavi so odgovarjali tudi na vprašanje, ali podpirajo proteste opozicije za poštene volitve, ki so se začeli po parlamentarnih volitvah 4. decembra lani. Deset odstotkov anketirancev je odgovorilo, da jih "vsekakor podpirajo", 28 odstotkov pa se jih je odločilo za odgovor "podpiram". Okoli 26 odstotkov jih je izbralo odgovor "ne podpiram", 19 odstotkov pa jih demonstracij "nikakor ne podpira". 18 odstotkov sodelujočih v anketi na vprašanje ni želelo odgovoriti.

V raziskavi, ki so jo izvedli pred nekaj dnevi, je sodelovalo 1600 vprašanih.