profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protestna zatemnitev angleške Wikipedie

Deli na:
Protestna zatemnitev angleške Wikipedie

Spletna stran priljubljene enciklopedije Wikipedia v angleškem jeziku je danes protestno zatemnjena. Protestu proti sporni zakonodaji, ki omejuje spletno piratstvo, se je pridružil tudi Google in nekatere druge priljubljene spletne strani. Fundacija, ki skrbi za Wikipedio, tako opozarja na spornost dveh zakonov, ki jih obravnava ameriški kongres.

Sporna zakonodaja je sestavljena iz predloga zakona za zaščito IP, ki ga obravnava senat, in predloga zakona za zaustavitev spletnega piratstva, o katerem razpravlja predstavniški dom ameriškega kongresa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Google je v znak protesta na svoji domači spletni strani za ameriške obiskovalce zatemnil logotip družbe, priljubljene spletne strani Reddit in Cheezburger pa naj bi se protestu pridružile tekom dneva.
 
Med podporniki predlaganih zakonov sta ameriška glasbena in filmska industrija, pa tudi na primer ameriška trgovinska zbornica, ki si prizadevajo za preprečitev spletnega piratstva. Kritiki zakonov pa poudarjajo, da omejujejo svobodo govora in ameriškim oblastem omogočajo zapiranje spletnih strani zaradi domnevnega spletnega piratstva brez vsakršnih postopkov.
 
"Že več kot desetletje smo z organizacijami za svobodo govora in digitalne pravice gradili največjo enciklopedijo v človeški zgodovini," so opozorili ustvarjalci Wikipedie. "Prav zdaj ameriški kongres obravnava zakonodajo, ki bi lahko usodno škodovala svobodnemu in odprtemu internetu. Za 24 ur bomo za dvig ozaveščenosti zatemnili spletno stran," so dodali.
 
Ustanovitelji Googla, Twitterja, Wikipedie, Yahooja in nekateri drugi spletni giganti so že prejšnji mesec izrazili zaskrbljenost zaradi predlogov, v odprtem pismu pa so tudi poudarili, da bi takšna zakonodaja "ameriški vladi dala moč cenzure na spletu s tehnikami, podobnimi tistim, ki jih uporabljajo Kitajska, Malezija in Iran".
 
Družabna spletna stran Reddit je sporočila, da bo spletna stran v znak protesta proti omenjeni zakonodaji danes 12 ur nedosegljiva. "Tega ne bi storili če ne bi mislili, da zakonodaja predstavlja resno grožnjo internetu kot ga poznamo," so sporočili.
 
Ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales je sicer novico o zatemnitvi spletne strani objavil na družabnem omrežju Twitter, ob tem pa študente pozval, naj hitro naredijo svoje domače naloge, saj bo Wikipedia v sredo zatemnjena. Wikipedia je bila sicer 15. januarja stara 11 let in je največja enciklopedija v zgodovini. Objavila je namreč več kot 20 milijonov prispevkov v 282 jezikih.
 
Zaskrbljenost nad predlaganima zakonoma za omejevanje spletnega piratstva je pretekli konec tedna izrazila tudi Bela hiša. "Čeprav verjamemo, da spletno piratstvo na tujih spletnih straneh predstavlja problem, ki zahteva resne zakonodajne odgovore, pa ne bomo podprli zakonodaje, ki omejuje svobodo govora ter ogroža dinamiko in inovativnost interneta," so zapisali.