profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prosilci za azil zavrnili, da bi delali: »Mi smo gosti Merklove!«

Deli na:
Prosilci za azil zavrnili, da bi delali: »Mi smo gosti Merklove!«

Foto: Getty Images

Migranti nočejo delati, češ da so gostje v Nemčiji – Zavrnili tudi prostovoljno delo v korist skupnosti – Podjetja: Migranti so nezaposljivi, saj ne znajo jezika in so neizobraženi

Čeprav je lokalna oblast v mestu Waldenburg poskrbela, da bi se prosilci za azil lahko s prostovoljnim delom vključili v skupnost, so migranti delo zavrnili. Jasno so povedali, da so gosti kanclerke Angele Merkel. In za goste se, kakopak, ne spodobi, da bi delali.

Prosilcem za azil je v skladu s pravili priseljevanja v Evropsko unijo (EU) prepovedano opravljati plačano delo, lahko pa opravljajo prostovoljno delo. Na to so tudi pomislili lokalni oblastniki v Waldenburgu, češ migranti naj dolgočasje preganjajo z delom.

Uradniki so naredili načrt, da bi jih spodbudili k boljši integraciji v novo okolje. Poleg tega, da bi jim dali posebne uniforme, poskrbeli za prevoz na delo in hrano, so jim tudi obljubili, čeprav bi se kot prostovoljci vključili v razne humanitarne organizacije ali bi opravljali družbeno koristno delo, 18 evrov za 20 ur dela. Župan Bernd Pohlers je medijem potarnal, poroča britanski Express, da prosilci za azil tega niso sprejeli, saj jih je v Nemčijo povabila Merklova, zato so v državi gosti. Poleg tega so bili mnenja, da bi jih morali plačati več, saj je minimalna urna postavka v Nemčiji 8,5 evra.

Župan je poskrbel za sestanek, jim z najetim tolmačem razložil zakonodajo, kaj lahko delajo in kaj ne, in zakaj je tudi za njih pomembno, da se čimprej vključijo v skupnost, a ni pomagalo.

Zanimivo je, da se je vse to dogajalo v času, ko je prišla v javnost informacija, da bo nemška kanclerka Angela Merkel direktorje nekaterih nemških največjih podjetij pozvala, naj za begunce ponudijo več usposabljanj in delovnih mest, ker se do zdaj naj ne bi izkazala. Podjetja so se branila, da večina priseljencev ne zna nemškega jezika in je premalo izobražena, kar je seveda čudno, saj nas je medijski mainstream več mesecev prepričeval, da v Evropo prihajajo sami inženirji, fiziki, tehnologi, skratka visoko izobraženi ljudje.

Kako težko med migranti najdeš človeka, ki ni pripravljen živeti na račun davkoplačevalcev, ampak od svojih rok, so lani spoznali v prestižni tovarni BMW. Župan Dingolfinga Heinrich Trapp je povedal, da so skupaj z BMW organizirali akcijo, da bi v novem logističnem centru dobilo delo tudi dvajset migranti, ki bi se tako integrirali v skupnost. Bili so razočarani, da za delo pri enem najbolj zaželenih delodajalcev v Nemčiji med migranti ni bilo zanimanja. »Volja, da bi v Nemčiji uspeli, je med migranti zelo, zelo majhna, še posebej med odraslimi. Njihovo sodelovanje na tečajih nemškega jezika je zelo frustrirajoča izkušnja, še posebej za prostovoljce,« je dejal Trapp.

Časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung je sicer pred mesecem dni poročal, da je 30 največjih nemških podjetij do junija zaposlilo 54 beguncev. Le zakaj tako malo?