profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prodal je podjetje, ostal je brez žene, zamudil je rojstvo otroka - Trump ga je po 10 dneh odpustil!

Deli na:
Prodal je podjetje, ostal je brez žene, zamudil je rojstvo otroka - Trump ga je po 10 dneh odpustil!

Anthony Scaramucci - Foto: Reuters

Bela hiša je včeraj potrdila, da komunikacijski direktor Bele hiše Anthony Scaramucci po le desetih dneh odhaja s položaja.

Za zdaj ni znano, ali bo v Beli hiši prevzel drug položaj, niti kdo bo prišel na njegovo mesto, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Scaramucci odhaja s položaja komunikacijskega direktorja Bele hiše," je potrdila tiskovna predstavnica Sarah Sanders. "Gospod Scaramucci je ocenil, da je najbolje, da vodji kabineta da proste roke in mu omogoči, da sam sestavi svojo ekipo. Želimo mu vse najboljše," je dodala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Ameriški mediji, med njimi časnik New York Times in spletni medij Politico, so pred tem poročali, da je Scaramuccija odstavil ameriški predsednik Donald Trump po pritisku novega vodje kabineta v Beli hiši Johna Kellyja.

Trump je Scaramuccija imenoval za komunikacijskega direktorja Bele hiše 21. julija in tako zapolnil mesto, ki ga je maja z odstopom izpraznil Mike Dubke. Scaramuccijev prihod v Belo hišo je povzročil odstop tiskovnega predstavnika Bele hiše Seana Spicerja in spore z nekdanjim vodjo kabineta v Beli hiši Reincom Priebusom, ki ga je Trump v petek odstavil, na njegov položaj pa imenoval Kellyja.

Politico poroča, da je Scaramuccijev odstop zahteval Kelly in Trump je generala uslišal, kar pomeni, da lahko Trumpovi podporniki vsaj uvodoma pričakujejo manj kaosa v Beli hiši, za katerega Trump sicer trdi, da ga ni.

Scaramucci je svojo nalogo za Trumpa opravil, saj je z žalitvami Priebusa, ki ga predsednik ZDA že dlje časa več ni želel imeti ob sebi, spravil do odhoda.


Scaramucci je kot podrejeni Priebusu tega ostro napadel v izjavah za medije in ga obtožil, da je kriv za nepooblaščeno uhajanje informacij iz Bele hiše in da je paranoik.

Priebus je moral iti, ker ni obvladoval različnih frakcij znotraj Bele hiše ter ni užival predsednikovega spoštovanja in zaupanja. Običajno bi se moral Scaramucci s položaja v Beli hiši posloviti takoj po žaljenju sodelavcev, vendar je imel predsednikovo podporo.

A ta očitno ni trajala dolgo in Scaramucci je ostal brez položaja v Beli hiši in tudi brez soproge, ki ga je zapustila, ker je šel v Belo hišo. Pred odhodom v Washington je bil uspešen menedžer na Wall Streetu, a zaradi službe v Trumpovi administraciji je prodal svoje podjetje. Žena Deidre, s katero sta imela zdaj triletnega sina, je v začetku julija vložila zahtevo za ločitev, po nekaterih informacijah ni želela, da se mož zaposli v Beli hiši in družino preseli v Washington. 24. julija je Deidre Scaramucciju rodila še drugega sina - oče je bil takrat s Trumpom na skavtskem zborovanju.

"Kelly bo opravil fantastično delo," je dejal Trump zjutraj ob generalovi prisegi na položaj šefa kabineta Bele hiše. Na tem položaju ga je želel imeti že dlje časa, vendar je Kelly to doslej zavračal.

Trump je prejšnji teden v kongresu doživel hud poraz s propadom preklica zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame, v petek pa je odpustil Priebusa.

Trump je v jutranjem tvitu in kasneje ob prisegi Kellyja vztrajal, da v Beli hiši ni nobenega kaosa, ni pa pojasnil, zakaj je bila potem sploh potrebna menjava na položaju šefa kabineta.

"Najvišje borze doslej, najboljše gospodarske številke doslej, brezposelnost najnižja v 17 letih, plače rastejo, meja je varna, nobenega kaosa v Beli hiši," je tvitnil.