sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po tragediji v Irkutsku želi Putin okrepiti nadzor prodaje alkohola

Deli na:
Po tragediji v Irkutsku želi Putin okrepiti nadzor prodaje alkohola

Foto: arhiv Reporterja

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj odredil strožjo regulacijo glede alkohola, potem ko je v Irkutsku zaradi pitja dišeče kopeli umrlo 62 ljudi.

Putin je ukazal vladi, naj do julija prihodnjega leta uvede strožje zakone glede proizvodnje in prodaje parfumov, losjonov, gospodinjskih čistil in zdravil, ki vsebujejo alkohol.

Kremelj je včeraj na svoji spletni strani objavil, da je Putin omenil tudi možnost spremembe trošarin na alkohol. Cilj tega ukrepa naj bi bilo zmanjšanje povpraševanja po ponarejenem alkoholu.

Oblasti v Irkutsku so aretirale najmanj 11 ljudi, ki naj bi proizvajali in prodajali strupeni dodatek za kopel. Zaradi uživanja te tekočine se je zastrupilo najmanj sto ljudi, približno 40 se jih še zdravi.

Dišeča kopel z vonjem gloga je glede na deklaracijo vsebovala 90 odstotkov etanola, a dejansko je bil v njej precejšen delež strupenega metanola. Na izdelku je bilo sicer opozorilo, da ni primeren za uživanje, a so ga kljub temu pili kot alkoholno pijačo. Za 25-mililitrsko stekleničko je bilo treba odšteti 40 rubljev (60 centov).

Revni ruski pivci pogosto kupujejo cenene nadomestke za vodko, med drugim parfume in čistila, saj so cenejši od alkoholnih pijač. Običajno te pijače vsebujejo etanol, ki se ga lahko pije, medtem ko je metanol smrten že v manjših količinah.

V Irkutsku so se odločili za prepoved vseh neprehranskih izdelkov, ki vsebujejo alkohol. Prepoved bo predvidoma veljala, dokler ne bodo preiskovalci preiskali vseh prodajaln, ki morda prodajajo strupeni izdelek. Med preiskavo so zasegli že več kot 2000 litrov smrtonosne tekočine.